На Дугој њиви одржана трећа смотра фолклора

Срна
На Дугој њиви одржана трећа смотра фолклора

Модрича - На Дугој Њиви код Модриче вечерас је одржана Трећа смотра фолклора, коју у оквиру Илинданског сабора организују манастир на Дугој Њиви и Културно-умјетничко друштво "Младост" из модричког мјеста Крчевљани.

Предсједник Културно-умјетничког друштва /КУД/ "Младост" Слађана Ристић рекла је да је ово трећа година да се игром и пјесмом обиљежава крсна слава манастира - Илиндан.

Ристићева је навела да су, осим КУД-а "Младост", као домаћина манифестације, учествовала и друштва "Зоран Томушиловић" из Дугог Поља и "Требава" из Копривне.

Старјешина манастира отац Нектарије рекао је Срни да у сусрет крсној слави 2. августу манастир отвори врата за све људе добре воље, а трећу годину су гости и чланове културно-умјетничких друштава.

"Народ се вјековима, а тако је и на Требави и њеном центрланом дијелу Дугој Њиви, окупљао око манистра и црква", напоменуо је отац Нектарије.

Он је указао на важност да се сачувају народни обичаји, те напоменуо да су игра и пјесма дио културе којом се потврђује индентитет народа и простора на коме живи српски народ.

Према његовим ријечима, старјешинство манастира ће и убудуће бити организатор и помагати ову манифестацију.

На Дугој Њиви се деценијама уочи Илиндана одржава наородни збор коме присуствује више сотина Срба из Модриче и сусједних општина.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана