Музика, изложбе и вашар употпуњују љето у Семберији

Љиљана Алексић
Музика, изложбе и вашар употпуњују љето у Семберији

БИЈЕЉИНА - Стабилизација епидемиолошке ситуације омогућила је градским установама културе у Бијељини да поново отворе своја врата за посјетиоце, а за све Семберце и оне који током љета посјете овај крај спремљен је прегршт културних и забавних садржаја.

У Музеју Семберије почела је реализација раније планираних активности, јер су чекали да буде побољшана ситуација са вирусом корона.

- Тренутно је постављена изложба “Старог храста” и морам рећи да је за све ове садржаје владало велико интересовање. Лани смо у ово доба били затворени и нисмо имали контакт са публиком, тако да је за нас ова година доста повољнија - рекао је директор Музеја Семберије Момчило Копривица.

Током љета за посјетиоце су припремили нове садржаје, а ова установа укључена је и у програм обиљежавања “Пантелинских дана”, манифестације која се организује поводом градске славе Светог Пантелејмона.

- Припремили смо изложбу о историјату жељезница у Семберији , за које је везан велики број људи на овим просторима, јер је жељезница била жила куцавица крајем 19. и почетком 20. вијека. Та изложба ће сигурно привући доста пажње код публике - истакао је Копривица.

Током августа музеј ће посјетити делегација из Израела и за њих ће бити припремљена изложба “Јевреји у Бијељини”.

- Та изложба говори о Јеврејима који су живјели у Бијељини у 19. и до средине 20. вијека - рекао је Копривица.

Током љета и сезоне годишњих одмора велики број грађана који живе у иностранству долазе у Семберију па и градске установе културе очекују већу посјећеност.

- Рекордну посјећеност имали смо 2019, када је око 5.000 туриста - највише из Србије, Црне Горе и Хрватске дошло у наш музеј. Очекујемо и сада добру посјећеност, јер видимо да су се људи зажељели културних садржаја - додао је Копривица.

И у бијељинском Центру за културу “Семберија” припремили су занимљиве садржаје. Отворена је традиционална манифестација “Отворена сцена”, која ће трајати до 9. августа.

- “Отворена сцена” је једна од најзначајнијих манифестација у нашем граду током љета, коју карактерише велика посјећеност и велики број учесника, а која има за циљ окупљање и представљање младих умјетника кроз музику, плес и забаву - кажу у овој установи.

На “Отвореној сцени” 20. јула наступиће “Сремски тамбураши”, а 26. јула Бијељинцима ће се представити бенд “Златне струне”.

И манифестација “Пантелински дани” сваке године нуди низ садржаја  као што су “Савска регата”, “Златни котлић” и “Пантелински вашар”.

- Акционарско друштво ГРАД Бијељина од 7. до 9. августа, на простору Агротржног центра “Кнез Иво од Семберије” у Бијељини, након године паузе, поново организује традиционални Пантелински вашар са свим пратећим забавним садржајима - навели су из предузећа “Град”.

 Истраживања

Према ријечима директора Музеја Семберије Момчила Копривице крајем овог мјесеца биће настављена друга фаза истраживања на локалитету Мухарине код Новог Села.

- Прву фазу смо урадили 2018. у сарадњи са Институтом за оријенталну и европску археологију Аустријске академије наука. Планирано је да радови трају три седмице и надамо се да ћемо и ту открити занимљиве предмете из прошлости са подручје Семберије. За тај пројекат смо добили 10.000 КМ по основу конкурса који је расписало Министарство цивилних послова БиХ - рекао је Копривица.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана