Музејско благо Музеја »Стара Херцеговина« под сигурним кровом

Радмила Ђевић
Музејско благо Музеја »Стара Херцеговина« под сигурним кровом

Фоча - Музеј "Стара Херцеговина" у Фочи након пола вијека добио је нови кров у чију је реконструкцију уложено 30.000 марака.

Инвестицијом коју је обезбиједио Савјет министара БиХ ријешен је дугогодишњи проблем прокишњавања и пропадања објекта културе, који чува богату историју овог краја. Грађевински радови, повјерени предузећу "Србињепутеви", завршени су у предвиђеном року.

- Обављена је комплетна замјена крова, јер је ребрасти азбестни кров на појединим мјестима био је у фази распадања - рекао је шеф грађевинске оперативе предузећа "Србињепутеви" Горан Ђуковић.

У музеју очекују да на овим радовима неће стати и да ће изнаћи начин да наставе са обновом објекта.

- Годинама у ову зграду није ништа улагано тако да нам је ова реконструкција крова добро дошла, јер смо коначно спријечили да пропадну изложбене поставке и предмети у депоима. Надамо се да ћемо кроз нове пројекте обновити фасаду и промијенити столарију како бисмо догодине у новом руху дочекали велики јубилеј - шест деценија рада - рекла је Драгичевићева.

Кроз четири сталне поставке Музеј "Стара Херцеговина" најбоље свједочи о овом крају Српске, његовој историји, обичајима и именима поткрепљујући све сачуваним фотографијама и предметима. Поставке "Фоча у прошлости", "Етнографска поставка", "Битка на Сутјесци" и "110 дана Фочанске републике" привлаче највећу пажњу јавности. Музеј годишње посјети око 3.000 људи углавном из земаља бивше Југославије, али и других европских држава.

Бројним активностима Музеј "Стара Херцеговина" учествује у богаћењу културног живота у граду. Мисију настављају са жељом да у будућности буду и носилац културног туризма Фоче.

Хотел "Герстл"

На локацији гдје се налази Музеј "Стара Херцеговина" некада је био хотел "Герстл". Саграђен је у аустроугарском периоду 1906. године, а његови власници били су брачни пар Самуел и Каролина Герстл. Хотел је имао 24 собе, а срушен је 1944. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана