Музеј Семберије: “Пруга без повратка” или вијек жељезнице које више нема

Срна
Музеј Семберије: “Пруга без повратка” или вијек жељезнице које више нема

БИЈЕЉИНА - У Музеју Семберије у Бијељини отворена је изложба “Пруга без повратка” о вијеку жељезнице које овдје више нема.

Кустос Тања Лазић из перспективе некога ко је у послу заштите културних добара каже да је локална заједница осамдесетих година прошлог вијека пропустила шансу да сачува пругу уског колосијека према Угљевику као туристичку атракцију, као што у свијету чувају своје културно и индустријско насљеђе.

Лазићева подсјећа да је Музеј након гашења пруге уског колосијека према Угљевику добио на поклон од жељезничке компаније два путничка вагона, вагончић за угаљ и локомотиву, који су касније искориштени на обновљеној Шарганској осмици, а локомотива се као својеврсни музејски експонат налази у центру Угљевика.

У поставци је 20 табли са фотографијама, дијелови жељезничарске униформе и опреме, пружни знакови, сат са некадашње жељезничке станице и поломљена станична табла са називом Бијељина, уз текстове који свједоче прохујало вријеме у којем је до 2005. године још постојала пруга од Бијељине до Шида у Србији.

Уз архивску грађу и експонате из фундуса Музеја Семберије, ту су и фотографије и предмети које су за ову прилику уступили суграђани, некадашњи службеници жељезнице или њихови потомци.

Аутори изложбе су кустоси Музеја Семберије Тања Лазић, Сњежана Антић и Дејан Ћосић, чија је жеља да подсјете јавност на непун вијек семберске жељезнице и значај који је у том периоду имала за овај крај.

Овом изложбом Музеј се придружио обиљежавању славе града Светог Пантелејмона, као и обиљежавању Европске године жељезнице и промоцији и унапређењу овог еколошког, удобног и сигурног начина путовања.

Прве трачнице у Семберији положила је Аустроугарска 1916. године од тадашње Босанске Раче до Бијељине, а затим до Угљевика, за ефикаснији транспорт земаљских добара и мрког угља из угљевичког рудника.

Путнички саобраћај на овој дионици успостављен је по окончању Првог свјетског рата, при чему су путници ријеку Саву прелазили скелом да би наставили путовање возом до Шида, а 1950. године су преко обновљеног моста на Сави Бијељина и Шид повезани непрекинутим жељезничким колосијеком.

Изградњом Термоелектране “Угљевик” 1979. године укида се пруга Мезграја-Бијељина, крак за Угљевик је престао са радом већ 1967. године, док је дионица Бијељина-Шид угашена 2005. године.

Изградњом нове аутобуске станице на некадашњем земљишту жељезничке станице у Бијељини ове године уклоњени су посљедњи трагови жељезнице у Семберији.

Посјетиоци ће изложбу моћи да виде у Музеју Семберији до 5. октобра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана