МУП: Борба против манипулације дјецом на интернет

Срна
МУП: Борба против манипулације дјецом на интернет

БАЊАЛУКА - Министарство унутрашњих послова (МУП) Републике Српске, као члан Међународне организације "Амбер Алерт Јуроп" (Amber Alert Europe), и припадници органа спровођења закона и реда широм свијета посветили су 25. мај - Међународни дан нестале дјеце, борби против манипулације дјецом на интернету у сврху сексуалне злоупотребе.

У активности су укључени интернет инфлуенсери са криптичким "ТикТок" плесним изазовом који је у ствари исцениран како би се тинејџери едуковали о знацима манипулације на интернету.

"Изазов означава почетак кампање глобалне превенције (#CheckBeforeYouChat) у организацији Amber Alert Erope која је ујединила невладине организације, припаднике органа закона и реда и инфлуенсере широм свијета у борби против алармантног повећања броја случајева манипулације на интернету у сврху сексуалне злоупотребе током пандемије вируса корона", наводи се у саопштењу.

У саопштењу из МУП-а Српске се додаје да је пандемија вируса корона изазвала друштвену изолацију, што је довело до алармантног повећања броја случајева манипулације на интернету у сврху сексуалне злоупотребе.

"Манипулација на интернету чији је циљ сексуална злоупотреба дешава се када се одрасла особа спријатељи са дјецом на интернету и задобије њихово повјерење, што често доводи до сексуалног злостављања на интернету или уживо", наводи се у саопштењу.

Пјесма "Лав брдс" (Love birds) у свом тексту садржи пет фаза интернет манипулације у сврху сексуалне злоупотребе објављена је на "ТикТоку" (веома популарној апликацији међу млађом популацијом) заједно са кореографијом која интерпретира пјесму у плесни изазов од пет корака.

"Уз помоћ добро познатих плесача на ТикТоку, плесни изазов у пет корака извеле су хиљаде ТикТок корисника широм свијета, а сваки корак и његово значење, односно потенцијалне опасности објашњени су у видеу који се може погледати на сљедећем линку https://www.youtube.com/watch?v=44P-zRkwZZo  , истиче се у саопштењу.

Министарство унутрашњих послова Републике Српске у четири мјесеца ове године је евидентирало четири кривична дјела у вези са дјечијом порнографијом. Више информација о овим активностима могу се пронаћи на сајту https://www.checkbeforeyouchat.com.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана