Мултимилионер рођен у БиХ опет у свом крају: Открио шта је потребно за успјех

Агенције
Foto: Агенције

Пословну империју изградио је у неколико земаља, а емотивно је везан за свој родни град у БиХ.

Лука Рајић један је од најуспјешнијих бизнисмена са простора бивше Југославије. Потекао је из БиХ, тачније рођен је у Коњицу, а пословну империју изградио је у Хрватској и Швајцарској.

Једно вријеме је сматран најбогатијих човјеком у Хрватској након Ивице Тодорића. Према подацима из 2016, налазио међу 300 најбогатијих Швајцараца.

Рајић је бивши власник млијечне индустрије Дукат, која послује и у БиХ, а коју је 2007. године продао француском Лакталису за 280 милиона евра. Тренутно је најактивнији у фармацеутском бизнису као и у дистрибуцији.

Инвестира широм свијета, а прошле године је преузео власништво над познатом шпанском фирмом Мабо Фарма.

Рајић је везан за родни Коњиц који често посјећује те је познат као велики хуманиста који помаже овом граду. Одговорио је да ли има у плану неку већу инвестицију у БиХ.

– Ја сам активан у бизнису, моја фармацеутска компанија врло активно судјелује ту, и Диетфарм, и ФармаС и Мултивита, и пратим сва збивања у економији у Босни и Херцеговини као што је и прије било са млијечним бизнисом и са свим бизнисима. Тако да, дефинитивно, ми смо унутра, судјелујемо и подржавамо развој и економију Босне и Херцеговине – казао је Рајић за БизнисИнфо.ба.

Истиче да све потиче од стручњака у његовој корпорацији.

– Извор свега је мој уред и моја пословна групација, значи Лура група је та која увијек потиче и даје приједлоге и све конкретно, ја сам тај који само одобрава и мислим да доста активно судјелују у БиХ. Ја желим, и драго ми је и мислим да је оно што је најбитније да се стандард и квалитета живота људи побољшава преко економије, здравом створеном вриједношћу – наглашава Рајић.

Навео је да се, колико има информација, доста тога дешава посљедњих пет година, направљен је велики помак, људи су то осјетили, постоје велике и добре инвестиције у БиХ. Ипак, нагласио је да је потребно да се створе предуслови за инвестиције по свим локалним заједницама.

– Оно што свака локална заједница, како сам разговарао с Коњицом тако и остали, да се створе предувјети једне сигурности, једног правног оквира, једне сигурности да сви власници капитала и сви успјешни људи виде свјетло на крају тунела, односно да виде да могу тај капитал оплеменити, и да ће тај капитал бити у функцији квалитете живота – наводи Рајић.

Каже да је то једноставна формула само је треба претворити у дјела.

– Мислим да је то једно од рјешења, да се створе предувјети, мислим да ће пуно људи размишљати. Ја исто пуно идеја, пројеката, и емоционално окрећем према земљама из којих сам потекао. Инвестирам по цијелом свијету, али пуно пута и емоционално, али се исто питам да ли су увјети створени, да ли се може заштитити онај основни оквир који је потребан да инвеститор може бити сигуран да улази у нешто гдје има свјетло на крају тунела – казао је Рајић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана