Муке мјештана Јошанице код Фоче: Покојнике сахрањују у старе гробнице

Радмила Ђевић
Муке мјештана Јошанице код Фоче: Покојнике сахрањују у старе гробнице

Фоча - Гробље у фочанском приградском насељу Јошаница одавно је постало пребукирано па су мјештани приморани да на различите начине траже гробна мјеста.

Ситуација је постала неподношљива, због чега су одлучили да затраже да гробље хитно буде проширено, а њихови ближњи достојно сахрањивани.

- Мјесно гробље је пребукирано и малтене нема ниједног слободног гробног мјеста. Имамо великих проблема, јер морамо отварати старе гробнице или оне у којима су преминули сахрањивани прије неколико година како бисмо сахранили упокојене - прича предсједник Савјета мјесне заједнице Јошаница Недељко Матовић.

Борећи се са проблемом Јошанчани су потражили власнике земљишта поред гробља како би откупили земљу за његово проширење.

- Ступили смо у контакт са једним комшијом Бошњаком у чијем је власништву земља. Он је вољан да прода дио земљишта, али ми немамо довољно новца да то откупимо - каже Матовић и додаје да су приморани да потраже помоћ од општинске власти.

У општини Фоча кажу да ће имати слуха за проблеме мјештана једне од најбројнијих мјесних заједница.

- Заједно са мјештанима ћемо ријешити тај проблем. Издвојићемо новац за куповину земљишта како би гробље било проширено. У ребалансу буџета за ову годину планирали смо дио новца, а остали дио биће обезбијеђен буџетом за наредну годину - рекао је начелник Фоче Радисав Машић и додао да ће парцела коштати око 20.000 марака и да ће општина обезбиједити 15.000, а остатак новца ће прикупити мјештани.

Машић је подсјетио да су ове године у Јошаници у потпуности санирали клизиште за шта је из буџета издвојено око 200.000 те да је уз помоћ Владе РС за двије године асфалтирано око три километра пута који је коштао 300.000 марака.

Стратиште

Јошаница је једно од највећих стратишта Срба у Одбрамбено-отаџбинском рату. У злочину који се десио на Никољдан 1992. јаке муслиманске снаге из Горажда на звјерски начин су убиле 53 мјештана међу којима је било дјеце и стараца, а села су спалили до темеља.

Ускоро ће бити навршене 23 године од најсвирепијег злочина над фочанским Србима, а Тужилаштво БиХ није подигло ниједну оптужницу иако су починиоци познати.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана