Мршави бољи с лоптом, освета дебелих за трпезом

Бране Радуловић
Мршави бољи с лоптом, освета дебелих за трпезом

Лакташи - Фудбалских дербија много је у свијету, али ниједан није као лакташки када се у баратању бубамаром опробају љути ривали - мршави и дебели.

Екипа мршавих стигла је на терен запрегом, а добро расположење наговјештавало је да су спремни за побједу. Дебели су до стадиона дошли послагани као сардине у препуној тракторској приколици. Прије тога, како налажу неписана правила свих великих такмичења, уприличен је дефиле градским улицама који је привукао огромну пажњу становника Лакташа.

Традиционални окршај на градском стадиону, који је употпунио "Лакташко туристичко љето", имао је увертиру о којој ће се дуго причати. На вагању, прије првог звиждука судије Душка Бабића, капитен мршавих Ђуро Митровић стављен је у велики сепет да би на кантару измјерили његову тежину. Међутим, када је члан комисије желио да саопшти килажу, која је достигла "чак" 40 килограма, пукла је дрвена мотка на којој се кантар налазио. Сепет са Митровићем је пао на земљу, а салве смијеха пропратиле су Ђурин малер. Капитен не би био први међу једнакима да се није брзо придигао и заузео мјесто у екипи "манекена". Наступао је бос, јер је, кажу, негдје у родном Косијереву на обали Врбаса заборавио једине патике.

Меч је обиловао занимљивостима, а није мањкало ни мајсторских потеза у којима су предњачили некадашњи активни спортисти Дане Гудураш и Јоцо Стојичевић. Звијезда дербија био је Милан Гргић, који је са хет-триком био најзаслужнији за тијесну побједу мршавих - 5:4.

Најдужи стаж играња дербија имају потомци старе лакташке породице Кесић. Својевремено је наступао Станко Кесић, потом његов син Ђоко, а славне претке већ 29. годину представља Станков унук Душко, који је и овог љета почашћен капитенском траком.

- Није ми познато да се негдје на простору бивше Југославије организују слични сусрети. Радује ме велики одзив и очување традиције која је заживјела прије 48 година - каже Душко Кесић, који је са 113 килограма био међу мршавијима у екипи дебелих.

Слатку освету за пораз на терену дебели су уприличили за трпезом. За софром су послије заједничке вечере остале само мрвице. У чишћењу стола посебно се истицао Милан Марић, који је на вагању имао 133 килограма.

- Дебитовао сам у дербију прије петнаестак година. Тада сам имао 196 килограма. Успио сам скинути више од 60 кила па су мршави најавили да ће се жалити УЕФА, јер сматрају да сам користио недозвољена средства за скидање килаже - каже популарни месар Буцо.

Најближи му је био Ђоко Коџоман, који је са 125 килограма показао и "одличну" покретљивост на терену. Као човјеку задатка стручни штаб му је повјерио да покрива простор од два метра квадратна. Задатак је, према запажању са клупе дебелих, обавио изванредно.

Дерби је, као и сваке године, одигран пред пуним трибинама, којих би се постидјели и многи премијерлигаши. Ни несносна врућина није спријечила више од хиљаду навијача да подрже своје миљенике. Пред пуним трибинама нису играли само мршави и дебели, већ и чланови Културно-умјетничког друштва "Славко Мандић". Организатори су се одужили навијачима наградном игром, а главну награду бицикл добио је Данијел Суботић из Прњавора.

Ветеран

Најстарији актер овогодишњег дербија био је седамдесетшестогодишњи Милутин Радетић, који је искуством унио мир у редове дебелих. О качењу копачки о клин још не размишља најавивши да ће играти до 2017. како би прославио пет деценија љутих мегдана.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана