Мркоњићи, родно село Светог Василија Острошког: Хиљаде вјерника пред моштима мајке светитеља

Милош Васиљевић
Мркоњићи, родно село Светог Василија Острошког: Хиљаде вјерника пред моштима мајке светитеља

ТРЕБИЊЕ - Хиљаде вјерника из свих крајева Српске данас су присуствовале светој архијерејској литургији у манастиру Светог Василија у Мркоњићима код Требиња, родном селу великог светитеља и чудотворца и први пут су се поклонили моштима његове мајке Свете Ане-Анастасије.

Владика захумско-херцеговачки и приморски Димитрије, који је служио литургију поручио је да је Свети Василије свуда пратио позив љубави Божије и своје наде полагао у силу Божију.

Пред вјерни народ изнесене су мошти Свете Ане-Анастасије, мајке Светог Василија, пронађене претходних дана, на поклоњење.

Владика Димитрије рекао је да је Свети Василије као дјечак Стојан кренуо за Христом из овог села, преко Завале, Тврдоша, Свете Горе, Никшића, до острошких стијена и свуда је пратио позив љубави Божије.

- Тај дјечак није полагао наде у своју силу, него у силу Божију, зато се у њега и уздао и одрекао се себе. Онда је узео свој крст и све што му је долазило у животу сматрао је за Божију вољу и љубав Божију и прилику да се исправи - казао је владика Димитрије.

Владика Димитрије је истакао да је велики Божији дар и благослов да су пронађене мошти Свете Ане - Анастасије.

- Нека Бог да да будемо достојни овог великог дара и благослова, да послије скоро 400 година нађемо мајку Светог Василија и да је имамо у цркви на поклоњење. Да Бог да да сви буду достојни тога те да обретење моштију Свете Ане-Анастасије у овим данима кад је српски народ погођен трагедијама открије тајну шта значи родитељство, бити мајка и отац, вриједност тога и да сви воле своју дјецу - нагласио је владика Димитрије.

Предсједник Црквеног одбора Мркоњићи Раде Бошковић казао је да се на празник Светог Василија Острошког и Тврдошког осјећа радост, нарочито међу бројним људима који су дошли.

- Мркоњићи су се много промијенили, захваљујући вјерном народу и великом броју људи који посјећују село, посебно младих - рекао је Бошковић.

Велики број вјерника у ходочашћу је стигао у Мркоњиће да присуствује молитви. Гачанка Бојана Васиљевић годинама иде до родног села светитеља, а за “Глас Српске” истиче да се на том мјесту дух вјере посебно осјећа.

 - У Мркоњићима сваки дан је прелијеп. Ипак, када обиљежавамо празник Светог Василије Острошког буде посебно. Вјера у Бога наша је покретачка снага, и у добру, али и када не иде најбоље - рекла је Васиљевићева.

Свечано је било и у манастиру Острог, гдје су десетине хиљада људи, међу којима много њих из Српске, посљедњих дана у ходочашћу дошли до светиње.

Међу њима су били и Дервенћани Жарко Томинчић и Ненад Ђуђановић, који су тако испунили оно што су наумили и обећали у десетодневном ходочашћу из свог града до манастира Острог у Црној Гори.

- Осјећај је неописив, прешли смо скоро 400 километара за десет дана, али је вриједјело, јер је ово једно од наших највећих светилишта. Присуствовали смо молитвама, поклонили смо се моштима Светог Василија и вјерујте да нико од мене није срећнији - рекао је Томинчић.

Патријарх

Патријарх српски Порфирије служио је данас, поводом великог празника Светог Василија Острошког, литургију у цркви посвећеној овом светитељу на Бежанијској коси у Београду, поручивши у бесједи да је Господ човјеку даровао све што му је потребно и да је створен за живот вјечни.

- Знамо да смрт не постоји, то јест знамо да је смрт битисање, својеврсно постојање, али које је удаљено од Бога, смисла, пуноће, лепоте, радости, љубави. Смрт је бити без Бога, а живот је исто то бити, али са Богом, знамо да постоји само живот, а да смрт као претварање у апсолутно ништавило, једноставно не постоји - рекао је он.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана