Мркоњић Град: У ракији лежи 25 милиона КМ

Слободан Дакић
Мркоњић Град: У ракији лежи 25 милиона КМ

Мркоњић Град - Незапамћен прошлогодишњи род шљиве задао је слатке муке воћарима на подручју мркоњићке и сусједних општина који у подрумима имају више од два милиона литара ракије.

Само прошле године произведено је неколико стотина хиљада литара ракије, јер је род шљиве био најбољи у посљедњих педесетак година.

Према ријечима предсједника Удружења произвођача ракије "МГ савка" Гојка Јовића, када би продали сву ракију коју имају, воћари би зарадили више од 25 милиона марака.

- Литар шљивовице кошта десет и више марака. Када бисмо ракију коју чувамо у залихама продали по цијени од десет марака, увећаној за ПДВ, акцизе и остале порезе, добили бисмо цифру од 25 милиона марака - рекао је Јовић.

Истакао је да је ракија један од највећих извозних потенцијала мркоњићке и сусједних општина.

- Проблем је то што у Мркоњић Граду не постоји организован откуп ракије, а још нису обезбијеђени услови за стандардизацију квалитета ракије, која има све услове да постане свјетски бренд. То питање произвођачи и општина не могу да ријеше без помоћи Владе РС, која треба да препозна тај потенцијал и помогне да буду обезбијеђени услови за пласман ракије за наше тржиште и за извоз - појашњава Јовић.

Да ракија са подручја општина југозападног дијела Српске има пролаз на свјетском тржишту, потврђује Маринко Рисовић из Бусија. Његова "љута" стигла је на сто руског предсједника Владимира Путина.

- Одређене количине успијевамо да пласирамо и на инострано тржиште, а највише у Србију. Тако је флаша "бусијске шљивовице" стигла и до Путина, али и до других познатих личности у Русији и Европи. Међутим, ријеч је о малим количинама - рекао је Рисовић.

Он је рекао да надлежни у РС треба што прије да обезбиједе услове за организован откуп и пласман ракије на инострано тржиште.

- Наша ракија је свјетског квалитета и сигурно можемо обезбиједити вишемилионски извозни приход, који би могао

да препороди овај крај - тврди Рисовић.

Подстицаји

Да је воћарство велика развојна шанса, а нарочито узгој шљиве, схватили су и представници општине Мркоњић Град који су у посљедњих шест година воћарима додијелили око 100.000 марака за набавку и подизање нових засада.

Манифестација "Фестивал домаће ракије", која се у Мркоњић Граду одржава већ осам година, добила је регионални карактер, а према оцјени стручњака, изложена ракија је међу најквалитетнијим у Европи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана