Мркоњић Град: Почиње реализација пројекта "Зелена дестинација"

Srna
Мркоњић Град: Почиње реализација пројекта "Зелена дестинација"

МРКОЊИЋ ГРАД - У Мркоњић Граду је почела реализација пројекта "Зелена дестинација у долини горњег тока Сане и Пливе", чија је укупна вриједност 240.000 евра.

Пројекат финансира ЕУ, која је, у оквиру пројекта "ЕУ фор бизнис" /ЕУ4Бусинесс/, издвојила 192.000 евра, а остало је обезбиједила општина Мркоњић Град.

Начелник ове општине Дивна Аничић рекла је новинарима да ће пројектом бити обухваћена валоризација крајолика, уз развијање инфраструктуре мањих размјера на три микролокације - уређење кањона Коране, пењалиште Пецка и интерактивно игралиште у селу Пецка, као и ГПС мапирање бициклистичких и пјешачких стаза.

"Дугорочни развојни циљ који желимо постићи овим пројектом је одрживост овог региона пружањем нових могућности за запошљавање и остваривање додатног прихода. Циљ је и повезивања функционалног туристичког садржаја и доживљаја у природи", истакла је Аничићева.

Пројектни менаџер Наташа Арежина каже да пројекат спроводи општина Мркоњић Град заједно са партнерима Центром за животну средину, компанијом "Адвентис консалтинг" и команијом "Цептер паспорт", са којима су данас и одржали састанак.

"Пројекат ће се спроводити од јуна ове до новембра сљедеће године, а спроводиће се на подручју општина Мркоњић Град, Шипово и Рибник", рекла је Арежина истичући да су крајњи корисници микро, мала и средња предузећа и предузетници, са фокусом на младе и жене из руралних подручја.

Директор Туристичке агенције "Цептер паспорт" Тимеа Тамамовић каже да ће ове активности допринијети већем броју садржаја који се могу понудити клијентима.

"Развојем нове еко-туристичке дестинације на отвореном у долини горњег тока Сане и Пливе отвара нам се могућност креирања нових туристички пакета које промовишемо на међунароном нивоу кроз посјете сајмовима, како бисмо привукли што већи број туриста", истакла је Тамамовићева.

С циљем јачања економије БиХ, пројекат "ЕУ фор бизнис" подстиче развој предузетништва, извозно оријентисаних сектора, туризма и пољопривреде, као и рурални развој.

Пројекат је вриједан 16,1 милион евра, а заједнички га финансирају ЕУ у износу од 15 милиона евра бесповратних средстава и Њемачка у износу од 1,1 милион евра.

Пројекат заједнички спроводе Њемачка организација за међународну сарадњу - ГИЗ, Међународна организација рада и Развојни програм УН, од априла 2018. године до марта 2022. године.

"ЕУ фор бизнис" дио је програма Локалне развојне стратегије - Програма локалне самоуправе и економског развоја у БиХ, које подржава федерално Министарство за економску сарадњу и развој Њемачке.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана