Мркоњић Град: Најбоља шљивовица Марка Каурина

Срна
Мркоњић Град: Најбоља шљивовица Марка Каурина

Мркоњић Град - Народне рукотворине, традиционална јела, занатски производи те мед и ракија представљени су за викенд на Аранђеловданском вашару у Мркоњић Граду, а изабране су и најбоља шљивовица, дрења и крушковача.

Најквалитетнију шљивовицу имао је Марко Каурин из Мркоњића, најбољу крушковачу Мирко Рисовић из Бусије из Рибника, а најбољу ракију од дрење Никола Грубор из Дрвара. Награђени су добили новчане награде.

Марко Каурин каже да се производњом ракије бави још од малих ногу.

- Од 2010. године освајам награде за произведену ракију. Мој син Ранко прошле године освојио је награду за најбољу ракију, док смо претходних година освајали друга и трећа мјеста - рекао је Каурин. Нагласио је да нема посебан рецепт за производњу ракије, већ да примјењује савјете стручњака у вези са складиштењем, квалитетом и самим током производње ракије од воћа. Годишње произведе од 1.000 до 2.000 литара ракије од разног воћа. Планира да почне и са извозом ракије на тржиште Русије.

Квалитет ракије оцјењивао је професор Нинослав Никићевић са Београдског универзитета, који је веома задовољан квалитетом мркоњићке шљивовице.

- Овај крај красе доминантна шљива пожегача или савка, надморска висина од 600 метара, а и добра дестилација - рекао је Никићевић.

Жељко Симић из Мркоњића проглашен је за најбољег "градимира" РС, јер је показао највише умијећа приликом оцјењивања јачине мркоњићке шљивовице.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана