Мркоњић Град може да се похвали ковачницом старом 500 година

ГС
Мркоњић Град може да се похвали ковачницом старом 500 година

МРКОЊИЋ ГРАД - У Мркоњић Граду, вјеровали или не, постоји ковачка радња основана прије 500 година!

У породици Зонић, с кољена на кољено, преноси се овај стари занат. Најпознатији су по производњи алата за кошење, текозваних коса варцарки. Њихове косе имају чак и амерички предсједници!

Писани подаци о томе да је радионица породице Зонић настала 1569. године налазе се у музејима Бањалуке, Београда, Сарајева и Беча, пише РТРС.

Нису они били једини. Некада је у Мркоњић Граду било чак 36 ковачких радњи. У бившој Југославији били су најпознатији по изради такозваних коса варцарки које су добиле име по старом називу Мркоњић Града, Варцар Вакуфу.

Пет вијекова породица Зонић с кољена на кољено преноси тајне заната. И не само тајне. Преносе и љубав. Љубав према ковачком занату, ватри и води, косама варцаркама.

Ковач Ахмо Зонић каже кроз шалу да су скоро све телевизијске куће свијета снимале прилог о њему и његовом занату, осим једне.

- Сјеверне Кореје! Е та није била! Све су телевизије свијета биле, нарочито стране: Би-Би-Си, америчка, хрватска, Србија! Све су биле, само није она! - каже Зонић.

Сваког прољећа ковачи вриједно спремају косе.

-Некада је хиљаде коса излазило испод наковња. Данас много мање, али истог квалитета - каже Ахмо.

Оно што сваки мајстор прво пита и треба да зна јесте да ли ће се косити у равници или у брдским предјелима и према томе прави косу. Постоје и такмичарске косе.

-Оне су нешто дуже и теже. У једном тренутку чак три особе потребне су да би се направила коса. Некад су косе биле много цјењеније.  Некада, кад је мој отац радио, за једну косу добијао је овцу и јагње! А сад моја коса вриједи два килограма печеног меса, или двије штеке цигара, или двије гајбе пива. Нажалост - истиче Ахмо.

Осим коса, Зонићи производе све за пољопривреду: плугове за орање, косне алате, брусеве, сачеве, мотике, ножеве склопце, чакије, сјекире, чекиће, потковице, узенгије. Највише наруџби имају из Србије и то за косе и ножеве склопце као сувенире. Како која генерација долази, тако уводи и неке нове производе, па тако сада праве и коване ограде.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана