Мрежом савремених путева повезати БиХ са ЕУ и западним Балканом

ГС
Мрежом савремених путева повезати БиХ са ЕУ и западним Балканом

МОДРИЧА - Министар транспорта и комуникације у Савјету министара Војин Митровић рекао је данас да је у интересу да се Република Српска, Федерација БиХ /ФБиХ/ и БиХ повежу мрежом савремених ауто-путева са ЕУ и земљама западног Балкана.

Уговор о пројектовању, изградњи и финансирању потписан је 24. августа са Кинеском државном корпорацијом за грађевинско инжењерство, као најповољнијим понуђачем у поступку јавне набавке коју је спровело предузеће “Аутопутеви Републике Српске”.

У Гаревцу код Модриче, гдје је озваничен почетак радова ауто-пута, Митровић је рекао да ова дионица повезује Вукосавље са Србијом, односно са Рачом.

“У интересу је да се и Република Српска, ФБиХ и БиХ повежу мрежом савремених ауто-путева. И на тај начин да Српску и ФБиХ повежемо са ЕУ и земљама западног Балкана”, навео је Митровић.

Он сматра да и Српска и ФБиХ са изграђеном инфраструктуром могу бити интересантне и за стране, али и за домаће инвеститоре јер је модерна инфраструктура гарант за унапређење и развој економије

Митровић је подсјетио да је јуче отворена и прва дионица коридора “Пет це” која пролази кроз Републику Српску, у дужини од шест километара.

Он је додао да ће у наредним данима бити и дефинисана траса ауто-пута која иде кроз Брчко, на задовољство, како је рекао, првенствено грађана Дистрикта, Српске, ФБиХ.

Према његовим ријечима, интерес је да се повеже Бањалука са Београдом, а то је и дио споразума за повезивања Београда са Сарајевом.

“То је нешто што је потребно и за Сарајево и за Бањалуку, народ Српске, ФБиХ и БиХ”, навео је Митровић.

Званичници Републике Српске и кинески партнери данас су свечано положили камен темељац на изградњи ауто-пута Вукосавље-Брчко, који ће бити дуг 33 километра.

Ова дионица дио је будућег ауто-пута Бањалука-Бијељина-граница са Србијом, који је као приоритетни правац дефинисан Просторним планом Републике Српске и стратешким плановима предузећа “Аутопутеви Републике Српске”.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана