Мраз и кише однијели мед рогатичким пчеларима

Сретен Митровић
Мраз и кише однијели мед рогатичким пчеларима

Рогатица - Крај јула је вријеме кад пчелари у брдско-планинским подручјима врцањем меда наплаћују труд вишемјесечног рада у пчелињацима, али ће због временских неприлика рогатички пчелари ове сезоне остати кратких рукава.

Предсједник Општинског удружења пчелара “Сат” Милош Недић каже да због априлског мраза и кишног маја очекује слабији род меда.

- У мају кад је у кошнице требало да теку “ријеке” меда, ми смо их морали прихрањивати. Захваљујући начелнику Рогатице Милораду Јагодићу који нам је из буџета општине донирао 2.100 марака купили смо двије тоне шећера, који смо подијелили на 53 регистрована пчелара. Због тога се можемо надати каквом-таквом роду - прича овај вриједни 74-годишњак који има више од 60 пчелињих друштава. Према његовој процјени, биће добро ако буде три до четири килограма по друштву, што је, како каже, на нивоу прошле године која је била катастрофално лоша.

- Помирио сам се са чињеницом да се нећу много “омедити”, па сам се посветио подмлађивању друштава. Природно разројавање ни ове године нисам дозволио. Вјештачки сам до сада број друштава повећао за седам и планирам да ових дана добијем још пет - каже Недић. Његове пчеле, осим пространих ливада његовог родног села Бранковићи, по медљику иду у оближњу црногоричну шуму на западним падинама Сјемећа. Паше је у изобиљу и што је најважније све је чисто и здраво. Такав је, казује он, и мед кога доносе његове пчеле. Да не би ишле далеко, Милош им је воду донио у пчелињак. Расјекао је четири велике камионске гуме, добро их опрао и дезинфиковао и у њих насуо воду. С времена на вријеме ту воду мијења и каже да је постигао пун погодак. Пчеле ту воду користе максимално.

Као бивши столар у столарији “Сјемећа”, Милош је унио новину и у израду сандука за пчелиња друштва. Умјесто даске дебљине два центиметра, сандуке је направио од даске дебљине пет центиметара. Они су, каже, бољи и за зиму и за љето. Зими чувају топлоту, а љети хладе.

- За петнаестак година колико се бавим овим занимљивим, али врло захтјевним хобијем, утврдио сам да пчеле воле педантност, уредност и сталну пажњу пчелара. Ако се, примјера ради, пропусти или уради површан преглед и не примијене потребне заштитне мјере долази до ненадокнадивих губитака - нагласио је Недић. Слично је и са другим болестима које пријете пчелама и зато по његовом мишљењу пчелар мора бити стално уз пчеле и само тако може очекивати да му оне захвале пуним кошницама меда.

Помоћ супруге

Бригу о пчелама уз Милоша води и његова супруга Ковиљка, која му је, како каже, и десна и лијева рука.

- Удружили смо угодно са корисним. Срце ми ради уз помоћ четири бајпаса, а и Ковиљкино здравље је нарушено па нам боравак у природи и чистом ваздуху дође као терапија. Оно меда што сакупимо врцањем од 25. јула до 1. августа користимо за властите потребе и кроз “донацију” у теглама или којом марком од оног што продамо, помажемо и нашу дјецу - каже Милош, а климањем главе потврђује Ковиљка.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана