Моторне пиле укрстило 30 дрвосјеча

Милијана Латиновић
Моторне пиле укрстило 30 дрвосјеча

Бањалука - Сјекачи-мотористи из десет шумских газдинстава РС одмјерили су знање и спретност на манифестацији "Први сабор сјекача - Јахорина 2017", а највјештији с моторном пилом били су Далибор Бодирога из Фоче и екипа ШГ "Оштрељ-Дринић" из Дринића.

Циљ манифестације, коју је први пут организовало предузеће "Шуме РС", био је промоција стручних вјештина и спортских амбиција, превенција незгода и развијање пријатељства. На такмичењу је учествовало 30 дрвосјеча који су се надметали у дисциплинама обарање стабала, окретање водилице и замјена ланца, комбиновано пререзивање, прецизно пререзивање и кресање грана.

- Велика ми је част што сам освојио прво мјесто, поготово јер је међу такмичарима било и много искуснијих колега од мене. Изнад свега драго ми је што смо имали прилику да се дружимо и научимо нешто ново и од колега из Србије. Моторна пила коју сам добио омогућиће ми да још боље обављам свој посао - рекао је највјештији међу такмичарима Далибор Бодирога, који има 31 годину.

Награда за најбољу екипу припала је ШГ "Оштрељ-Дринић" из Дринића, коју су чинили капитен и три сјекача-моториста.

- У обарању стабала смо као трочлана екипа побрали највише бодова, а када су сумирани резултати из свих дисциплина, освојили смо прво мјесто. Много нам значи то што смо и на овај начин потврдили знање и умијеће, а изнад свега значајно је дружење и размјена искустава са колегама из других газдинстава - рекао је капитен побједничке екипе Бојан Балабан и додао да ШГ "Дринић" има 30 сјекача.

Награђени су и најстарији учесник Маринко Балачковић (58) из ШГ "Сјемећ" Рогатица и најмлађи Слободан Бакмаз (24) из ШГ "Романија" Соколац.

Члан Организационог одбора манифестације Славиша Опачић казао је да је такмичење организовано уз подршку Олимпијског центра "Јахорина" и предузећа "Србијашуме". 

- Први пут послије рата окупили смо десет наших газдинстава на оваквом такмичењу с циљем промоције изузетно тешке шумарске струке сјекача-мотористе, која се убраја у једно од најопаснијих занимања. С обзиром на то да се ово занимање гаси и да је сваким даном сјекача све мање, жељели смо да га промовишемо - рекао је Опачић и додао да су бодовали брзину и прецизност учесника.

Истакао је да су на терену, у шуми, учесници обарали стабла, док су остале четири дисциплине извођене на полигону који је био постављен у ОЦ "Јахорина".

Опачић каже да је најважније да је све завршено без повреда, додавши да су захваљујући спонзорима награђени побједници. Он је додао да је дружење настављено уз вечеру у Шумској кући "Огњиште" на Јахорини.

У ревијалном дијелу такмичења наступили су Марко Нешковић, освајач двије сребрне медаље на Свјетском првенству сјекача и Горан Чамагић, првак Србије, који је учествовао на Свјетском првенству у Швајцарској.

Лига сјекача

Славиша Опачић је казао да је покренута иницијатива да се организује лига у такмичењу сјекача у 2018. години.

- На такмичењу би, поред предузећа "Шуме РС" и "Србијашуме" , учествовали и "Војводинашуме", Национални парк "Тара" Бајина Башта, Шумарски факултет Београд и Национални парк "Козара" Приједор, а циљ би био унапређење сарадње и промоција занимања сјекач моториста, које је изузетно захтјевно - рекао је Опачић.

Учесници - Шумска газдинства

"Височник" Хан Пијесак

"Оштрељ-Дринић" Дринић

"Лисина" Мркоњић Град

 "Маглић" Фоча

"Вучевица" Чајниче

"Рибник" Рибник

"Градишка" Градишка

"Горица" Шипово

"Сјемећ" Рогатица

"Романија" Соколац

Побједници, појединачна конкуренција

Далибор Бодирога, ШГ "Маглић" Фоча

Синиша Лукић, ШГ "Височник" Хан Пијесак

Миленко Маркановић, ШГ "Горица" Шипово

Побједници, екипе

ШГ "Оштрељ-Дринић" Дринић

ШГ "Височник" Хан Пијесак

ШГ "Градишка" Градишка

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана