Мостар ускоро добија музеј техничких ствари и олдтимера

Анадолија
Foto: Anadolija

МОСТАР - Олдтимер клуб Мостар носилац је пројекта изградње музеја техничке културе, односно музеја старих аутомобила, мотоцикала, бицикала и свега што се односи на саобраћај.

Жеља им је, кажу, младима приближити како су друмови изгледали у далекој прошлости, те на једном мјесту поставити вриједне експонате којим клуб одавно располаже. Нажалост, осим Цивилне заштите Херцеговачко-неретванског кантона, нико према ријечима предсједника клуба Здравка Видовића, није препознао идеју и све оно што би њена реализација донијела Граду Мостару. “Ту ће се наћи бројни аутомобили, мотоцикли и бицикли од којих неки стари и по стотину година. Такође, прикупљамо и различите врсте старих машина.

Трудимо се, покушавамо, међутим немамо подршку скоро никога из структура власти.

Ја вљају се само пријатељи и то нам је подстрек за даљи рад. Нама би и једна даска коју нам неко донира значила“, каже Видовић. Олдтимер клуб Мостар је партнер УНЕСЦО-а и члан свјетске кровне олдтимер организације ФИВА. “Мостар представљамо у УНЕСЦО-у, радимо велику промоцију, међутим локална власт нас не препознаје. Путујемо свијетом, промотeри смо, свуда носимо грб Мостара, али се то нажалост занемарује. Бојим се да смо гурнути у страну и да нисмо занимљиви јер нисмо клуб који има национални префикс. Ми смо само мостарски, односно свих Мостараца“, додаје Видовић. За завршетак пројекта потребно је око 200.000 КМ.

“Недостаје новца. Градимо колико можемо. Нама је свака марка коју добијемо велика. Што се тиче експоната – њих имамо. Ту је већ више од 40 експоната, а пристижу и нови. Недавно смо добили занимљив мотоцикл“, наводи Видовић. Завршетак прве фазе пројекта планиран је у мају ове године. Управо у том мјесецу традиционално се у Мостару одржава ревија олдтимера. “Ревија ће се ове године одржати 29. маја. Доћи ће власници с аутомобилима из 16 земаља свијета.

До тада ћемо настојати окончати прву фазу радова на музеју“, најављује Видовић. Девастирани објекат у којем ће у будућности бити музеј, Клуб је добио од Цивилне заштите ХНК-а. Површина објекта је 700 квадратних метара, уз још хиљаду квадрата дворишта. Приликом обнове помажу и грађани који донирају старе ствари, врата, прозоре....

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана