Мост олакшао живот становника с обје стране Дрине

Данијела Бајић
Мост олакшао живот становника с обје стране Дрине

ЗВОРНИК - Мост краља Александра Првог Карађорђевића, који преко Дрине повезује становнике Зворника и Малог Зворника, поново сија у свој својој величини, а оно што га додатно краси је велики број пјешака, који су годину дана морали да користе алтернативне прелазе како би дошли на другу обалу ријеке.

Реконструкција моста, задужбине краља Александра Првог Карађорђевића који га је пустио у саобраћај прије 90 година, коштала је нешто више од 1,6 милиона КМ. Градоначелник Зворника Зоран Стевановић подсјетио је да је за реконструкцију моста, који је у функцију пуштен прије петнаестак дана, Влада Србије донирала 600.000 евра, док је остатак обезбиједила Градска управа.

- Нисмо ни били свјесни колико овај мост значи за наш град док није затворен због реконструкције. Више стотина људи, и сада када се чини да је све стало због вируса корона, свакодневно прелази преко моста из Србије у Републику Српску и обрнуто. Међу пјешацима има ђака, радника и пензионера. Много људи живи с једне стране Дрине, а на другој раде, похађају школу или само иду у куповину - испричао је Стевановић и додао да је пуштањем у функцију овог моста поново поједностављен живот становника с обје стране Дрине.

Радови су, подсјетио је Стевановић, обухватили ревитализацију челичне и коловозне конструкције моста и обнову расвјете, а фирма “Еникон градња” је у уговореном року од годину дана испунила своје обавезе.

Стевановић је нагласио да је у току реализација и других значајних пројеката у Зворнику.

- Тренутно се ради нови блок градске болнице, а истовремено се реконструише и стари дио болнице. Поред тога, припремамо изградњу двије јавне гараже и стати нећемо док не дођемо у ситуацију да у граду има слободних мјеста за паркирање - истакао је Стевановић.

Зворничанин Милош Ивановић каже да свакодневно прелази с једне обале Дрине на другу, те да је за вријеме реконструкције моста у центру града био приморан да иде у Каракај, због чега је са нестрпљењем чекао да радови буду завршени.

- Овај мост је жила куцавица нашег града - рекао је Ивановић.

Због тренутне епидемиолошке ситуације овај мост за прелазак из једне републике у другу користе само грађани Зворника и Малог Зворника. +

Гријање

Зоран Стевановић истакао је да је један од сљедећих корака да се, по окончању стечаја у Фабрици глинице “Бирач”, са новим власником договоре о изградњи топловодне мреже до града како би цијена градског гријања била нижа.

- Након тога бисмо кренули са изградњом прочистача отпадних вода и канализационе мреже и на сеоским подручјима - истакао је Стевановић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана