Монах и сликари украшавају капелу у Вардишту код Вишеграда

Радоје Тасић
Монах и сликари украшавају капелу у Вардишту код Вишеграда

Вишеград - Обнова Спомен-костурнице, која је подигнута у знак сјећања на 440 погинулих српских војника или умрлих од тифуса у Првом свјетском рату у борбама око села Вардишта код Вишеграда, приводи се крају.

Сликари Бранислав Ковачевић и Драго Вучић, уз помоћ монаха Серафима из манастира Светог Николе у Добрунској Ријеци, ових дана фрескопишу унутрашњост костурнице.

Монах Серафим каже да је ова капела, подигнута још 1932. године, коју је освештао митрополит Петар Дабробосански, била запуштена и препуштена зубу времена и немару.

Према записима из тог времена, док је митрополит Петар служио Свету литургију, небом изнад Вардишта су кружила два авиона тадашње Југословенске армије из којих су бачена два вијенца цвијећа која су пала у близину споменика.

- Прије три године Влада Србије осмислила је пројекат обнове овог спомен-обиљежја, након чега је костурница санирана и враћен јој је првобитни изглед. Уређен је и простор око костурнице, асфалтиран прилазни пут од магистрале Вардиште-Ужице до ње, тако да је сад доступна вјерницима, а и туристима - рекао је монах Серафим.

Костурница је посвећена Светом Ђорђу, па су се сликари потрудили да ураде фреске из његовог житија. Ковачевић каже да горњом зоном објекта доминира лик Исуса Христа.

- Око тог лика спуштамо се ниже са сценама Светог великомученика и побједоносца Георгија. Имамо шест сцена из његовог житија. Кад то завршимо планирамо у доњим зонама да фрескопишемо свете ратнике - додао је Ковачевић.

Влада Србије

Реконструкцију спомен-обиљежја, које се налазило непосредно поред касарне бивше ЈНА, и било запуштено и руинирано, финансирала је Влада Србије уз помоћ општине Вишеград, предузећа "Романијапутеви", Српског соколског друштва "Соко" и других доброчинитеља.

Капелу је подигао Јосип Матковић из Београда желећи да овјековјечи успомену на двојицу његових синова и њихове ратне другове погинуле на ратиштима око Вишеграда.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана