Молитва и литија у Братунцу у знак подршке браћи у Црној Гори

Срна
Молитва и литија у Братунцу у знак подршке браћи у Црној Гори

БРАТУНАЦ - Више од 2.000 вјерника присуствовало је вечерас молебану у братуначкој Цркви Успења Пресвете Богородице, након којег је литија подршке браћи у Црној Гори кренула улицама овог градића, а на централном тргу изведен је краћи културни програм.

Хладноћа није омела грађане Братунца да у великом броју присуствују молитви и мирном шетњом улицама изразе протест против црногорског Закона о слободи вјероисповијести и пруже подршку Србима и цркви у Црној Гори у борби за очување светиња и црквене имовине.

Свештеник Душан Спасојевић захвалио је вјерном народу за подршку, рекавши да ће слике и поруке из Братунца дати додатну снагу браћи у Црној Гори да истрају у одбрани своје цркве и светиња.

"Ово су молебан и литија љубави према нашој цркви, нашој православној вјери и браћи у Црној Гори који истрајавају у одбрани српских светиња, вјере и црквене имовине", рекао је Спасојевић.

Он је истакао да ова молитва и литије нису уперенежа ни против кога него теже да уразуме законодавце да промијене закон којим угрожавају светиње и Српску православну цркву.

Начелник братуначке општине Недељко Млађеновић рекао је да је овај молебан и величанствену литију кроз Братунац организовала Српска црквена општина, вјерни народ и општина Братунац у циљу пружања безрезервне подршке браћи у Црној Гори у њиховој борби да одбране светиње и имовине Српске православне цркве која је стицана осам вијекова.

"Противимо се накарадном закону, сматрамо да је направљена грешка коју законодавци треба да исправе. Народ се пробудио и наша подршка овој борби у различтим облицима ни у наредном периоду неће изостати", поручио је Млађеновић.

Он је рекао да је Црква народна и да је вјерни народ у Црној Гори устао да брани своју Цркву и богомоље "од зла свакојега" и да ће сигурно у томе успјети.

Млађеновић је истакао да импонује достојанство српског народа који се сваким даном окупља широм Црне Горе, Републике Српске и Србије и да је то
одраз културе, побожности и достојанства што ће на крају донијети побједу у овој борби за очување Часног крста, и моштију Светог Василија Острошког, Петра Цетињског и осталих светитеља које се чувају у манастирима у Црној Гори.

Након литије братуначким улицама са српским барјацима и иконама учесници су се зауставили на Тргу Милоша Обилића гдје је изведен краћи културни програм уз наступ хора Светосавске омладинске заједнице и пјесникиње Теодоре Кошарац из Братунца.

У Црној Гори усвојен је Закон о слободи вјероисповијести који предвиђа да држава постаје власник свих вјерских објеката који су изграђени до децембра 1918. године уколико се не утврди да је нека од вјерских заједница стварни власник.

Усвајање тог закона наишло је на отпор вјерника СПЦ у Црној Гори због чега су организовани масовни протести широм земље, као и у градовима у Републици Српској и Србији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана