Мокра Гора: Ћиро поново вози

Радоје Тасић
Мокра Гора: Ћиро поново вози

Мокра Гора - Прва композиција музејско-туристичког воза "Носталгија" у љетној сезони која траје до новембра ове године, кренула је у петак са жељезничке станице у Мокрој Гори према Кремнима.

Према ријечима главног организатора "Инфраструктуре Жељезница Србије" Александре Милутиновић редовни поласци старог воза на обновљеној прузи уског колосијека су у 10.30 и у  13.30 часова.

- Постоје и факултативни поласци који се организују кад се сакупи довољан број туриста па у том случају воз креће из Мокре Горе у осам и у 16.10 часова - каже Милутиновићева.

Она наводи да се из године у годину повећава број љубитеља пруга уског колосијека из иностранства, а за ову сезону најављен је долазак туриста из Швајцарске, Њемачке, Пољске, Русије, Јапана и Кореје. Први путници у возу у петак су били ученици основних школа из Ваљева.

"Ћиро" и ове године неће тутњати до Вишеграда иако је пруга уског колосијека овновљена и пуштана званично у саобраћај 28. августа 2010. године.

- Радници "Жељезница РС" су промијенили труле колосјечне прагове на траси пруге од граничног прелаза у Вардишту до жељезничке станице у Добруну. Међутим, нису успјели да ураде још осам километара до Вишеграда, па "ћиро" неће моћи за сад саобраћати до града на Дрини - потрудила је службеник "Инфраструктура" Жељезница Србије из Ужица Снежана Симеуновић. Док је била у функцији овом једином пругом уског колосијека туристи су путовали од Мокре Горе, преко Вардишта, па кањоном ријека Камишина и Рзава, поред манастира Добрун све до Вишеграда.

- Интересовање за ову вожњу код многих група туриста постоји и данас јер се уз вожњу "ћиром" затвара "чаробни туристички круг", у коме се туристи са Таре и Златибора возе возом до Вишеграда, онда Дрином бродом до Перућца и аутобусом поново до мјеста полазишта - каже директор Туристичке организације Вишеград Оливера Тодоровић.

Музејско туристичка композиција "Носталгија" прошле године је превезла 75.000 туриста и љибитеља старих пруга.

Цијене

Цијене карата су остале непромијењене у односу на прошлу сезону и износе 10 марака за одрасле, док су за дјецу од шест до 14 година упола мање.

Групама туриста је омогућено да "закупе" воз  по цијени од 1.000 марака, ако композицију вози дизел-локомотива, а уколико је са вучом локомотиве парњаче онда то кошта  1.200 марака.

Пророчанство

Пророци Митар и Милош Тарабић из Кремана предвидјели су 1869. године да ће овим путем проћи "гвоздени коњ", да ће се укинути "и онда јопет обновити до Вишеграда, али њим неће људи путовати ради потребе и посла веће сербез одмора и уживанције".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана