Модрича: Развојем женског задругарства створити услове за опстанак села

Срна
Foto: Срна

МОДРИЧА- Развој задругарства у Републици Српској, посебно женског, ствара услоге за развој сеоских средина и останак становништва у тим крајевима, закључак је данашњег регионалног скупа задружних савеза и женских задруга, који је одржан у Скугрићу код Модриче.

Предсједник Задружног савеза Републике Српске Рајко Кулага рекао је новинарима да је у Српској регистровано пет женских задруга, као и да све већи број жена преузима водеће функције и послове у задругама.

Он је навео да је у Републици Српској укупно регистровано 380 задруга, али да велики број није активан, те да је прије двије године почео програм развоја женског предузетништва у задругама.

Државни секретар Министарства пољопривреде шумарства и водопривреде Србије Дарко Божић рекао да је намјера да се у наредном периоду Републици Српској помогне развој двије задруге по узору на пројекат "500 задруга у 500 села", који се четири године реализује у Србији и даје одличне резултате.

"У наредном периоду биће потписани протоколи како би се стекли законски оквири да Србија помогне рад задруга у Српској", рекао је Божић.

Циљ је, каже, да задруге из Србије и Републике Српске заједно наступе на трећим тржиштима, што се уклапа и у пројекат "Отворени Балкан.

Божић је рекао да је форма задруге најбољи начин удруживања како би жене дошле до изражаја.

"На тај начин се шири предузетништво, те подстиче рурални развој јер је жена стуб породице и домаћинства, нарочито на селу", рекао је Божић, који сматра да ће села живјети ако се задрже жене и млади, због чега владе Србије и Републике Српске морају улагати у побољшање инфраструктуре, која ће побољшати и економску повезаност.

Дрена Ђукић, виши стручни сарадник за савјетодавство и задругарство у Министарству пољопривреде, шумарства и водопрвреде Републике Српске, рекла је да је организовање пољопрвредних задруга важно за останак младих у руралним срединама.

Предсједник Задружног свеза Србије Никола Михаиловић рекао је да је за пет година у Србији формирано више од 1.000 нових задруга, што је резултат сарадње државних институција и Савеза задругара.

Он је указао и на дугогодишњу сарадњу Задружних савеза Србије са Задружним савезом Српске и Министарством пољопривреде Републике Српске, са којима се врши размјена искустава у области задругарства.

Предсједник Скупштине Задружног савеза Војводине Душан Тадић рекао је да имају више од 460 задружних организација, располажу са 50.000 хектара властите површине и да је у свакој задрузи регистрогвано просјечно 40 задругара.

"Са Задружним савезом Републике Српске размјењујемо искуства и нудимо заједничко учешће на различитим тржиштима", рекао је Тадић, те додао да је у посљедње вријеме повећан број младих који се опредјељују за задругарство насљеђујући породична имања и настављајући традицију.

Нада Марковић из Опште пољопривредне задруге жена Братунац, рекла је да су оне доказ да женско удруживање у области пољопривреде може успјети, наводећи да се задруга бави малинарством и да има 30 коопераната.

Скуп су данас организовали Пољопривредни задружни савез Републике Српске у сарадњи са Министарством пољоприврде, шумарства и водопривреде Српске, а присутни су били и представници задруга из Модриче и Дервенте.

Овај скуп је наставак сарадње са Задружним савезима Србије и Војводине ради оснаживања жена у руралним срединама кроз дјеловање у задругама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана