Модрича: Одата пошта страдалима у Одбрамбено-отаџбинском рату

Срна
Foto: Срна

МОДРИЧА- У свим православним црквама на подручју Модриче, поводом Видовдана - Дана општине, данас су служене литургије, а пред централним спомеником служен је парастос и положени вијенци и цвијеће за више до 700 погинулих у Одбрамбено-отаџбинском рату.

У Модричи је претходних дана бројним манифестацијама обиљежен Дан општине и 31 година када је на Видовдан, у операцији "Коридор живота" ослобођена Модрича, а на њеном подручју пробијен коридор и спојен западни и источни дио Републике Српске.

На свечаној академији поводом Дана општине синоћ је додијељено највише општинско признање - Повеља, постхумно команданту Вучијачке бигаде Владети Живковићу, а уручене су и три плакете и шест диплома појединцима и организацијама који су остварили добре разутате у раду и допринијели развоју Модриче.

Начелник општине Модрича Јовица Радуловић рекао је да се грађани и локална управа Модриче сјећају бранилаца Републике Српске, посебно оних који су дали животе на бранику отаџбине.

"Данас смо послали поруку младим и будућим генерацијама да не забораве шта се десило деведесетих година прошлог вијека", рекао је пред Спомен-обиљежјем Радуловић.

Он је навео да је на свима обавеза да чувају, бране и развијају Модричу и Републику Српску.

Радуловић је најавио да ће бити подигнута биста генералу Војске Републике Српске Новици Симићу, једном од команданата у операцији "Коридор 92".

"До Видовдана наредне године уз споменик страдалима за Републику Српску биће постваљена спомен-биста генерала Симића, команданта који је на Видовдан, 28. јуна, из центра Модриче јавио да је коридор пробијен и да је слободан пут према источном дијелу Републике Српске и Србији.

На централном споменику погинулим борцима из Модриче и из више од 30 општина бивше Југославије, чије породице данас живе у Модричи, бројне делегације су положиле цвијеће, а одржан је и Поетски час.

Начелник Радуловић и предсједник Скупштине општине Модрича Милутин Поповић су у Центрланом парку положили вијенце на спомен-обиљежја солунским борцима и жртвама Другог свјетског рата.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана