Модрича након 60 година без уписаних гимназијалаца

ГС
Foto: ИЛУСТРАЦИЈА

МОДРИЧА -Некада елитна школа Гимназија у Модричи, у којој се тражило мјесто више, проживљава тешке дане. Први пут у својој историји је без нових ђака.

Први пут у својој историји је без нових ђака.

Уовој школској години није уписан ниједан гимназијалац.

Интерес за упис у гимназију током анкетирања показало је само пет ђака и толико их је и било на упису – изјавила је за РТРС Новка Марковић, директорка Средњошколског центра „Јован Цвијић“ у Модричи. Марковићева додаје да су тим ученицима предложили да упишу друга занимања.

Од тих петоро, двоје је ипак отишло у гимназију, једно у Добој, друго у Шамац. А три ученика су уписала Техничку школу у Модричи прецизирала је Марковићева. Иако се број ученика у овој гимназију смањивао из годину у годину, нико није могао да претпостави да ће потпуно да остане без ђака. Било је то непријатно изненађење за све запослене у школи. Пад наталитета, миграције и економске прилике приморавају ученике да уписују занимања тражена на тржишту рада.

А образовни систем дозвољава да након било које средње школе ученик може да упише факултет. Све су то разлози који гимназију стављају у неповољан положај, Због тога и опада интерес ученика за гимназијско образовање. У тим проблемима модричка гимназија није усамљена.

 Имамо случај у Милићима гдје такође у први разред гимназије није уписан ниједан ученик – наводе из ресорног министарства и наглашавају да ове године почињу и реформу гимназије како би одговарале потребама тржишта рада.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана