Моба гради конак и парохијски дом

Ратомир Мијановић
Моба гради конак и парохијски дом

Требиње - Вриједни мјештани, њих тридесетак, окупили су се јуче на "моби" у селу Мркоњићи код Требиња како би бетонирали подове у старој школи, која ће бити адаптирана у парохијски дом и конак.

Подршку "неимарима" из требињских села пружили су један житељ Србије и један из околине Бањалуке, а заједничко свима њима јесте то што су радове обављали без накнаде, али са пуно љубави и поштовања према светом Василију Острошком, који је рођен у Мркоњићима у Поповом пољу. Предсједник Црквено-општинског одбора Мркоњића Раде Бошковић каже да се радовима пришло уз благослов владике захумско-херцеговачког и приморског Григорија, жељно ишчекујући да тај објекат краси ово свето мјесто.

- Како човјек да не буде срећан када види да нам помоћ стиже са свих страна, из Требиња и цијеле поповске "вале". Намјера нам је да ово остане мјесто саборности, надахнућа и истинске радости, као и одредиште на које ће долазити сви они који у срцу носе живога Бога - нагласио је Бошковић.

Најстарији међу радницима Јово Лучић, како каже, гази осамдесету годину и не може више да богзна како помогне, али као стари грађевинац његов савјет и те како вриједи.

- Ова је зграда квалитетно урађена још давне 1938. године, а ови момци сада одлично раде. Немам замјерки - са осмијехом рече Јово.

Он се присјетио како је некада у школи бујао живот.

- Школа је радила у двије смјене и, Богу хвала, па се поново ради на згради. Да нам уљепша Мркоњиће - каже он.

Као појачање из Бањалуке, односно Крупе на Врбасу је, како тврди Бошковић, можда и најбољи радник Тодор Сердар.

- Ја сам из лијепе Крајине, а у Требињу сам свио гнијездо, оженио се и добио дјецу. Градићемо конак и дом до краја, а ако Бог да и изградити - казао је Сердар.

Међу радницима био је и одборник Миодраг Батинић, који је поријеклом из поповског села Чваљине.

- Мој отац је родом из Чваљине, мајка је из Грмљана. Мислим да је сасвим природно да помажемо једним другима. Овај посао који радимо је на радост Богу и мјештанима - каже он.

Мјештани истичу да су у овај пројекат ушли са намјером да уграде још један камен у темељ духовног и биолошког опстанка српског народа.

Радови су почели средином јуна, а очекује се да ће прва плоча бити завршена до Божића, док ће градња конака, како кажу у Црквеном одбору, потрајати.

Село Мркоњићи

Мјештани кажу да су у Мркоњићима коријени математичара, астронома и физичара Руђера Бошковића, те да је из овог села и Владимир Дропо, први Србин професионалац америчке кошаркашке лиге. Овдје су рођена и тројица владика, те на десетине монаха и свештеника.

Село је три пута остављано на милост и немилост времену, а усташке каме и маљеви убили су на хиљаде мјештана.

- Огњишта су се гасила. Нестајале су породице, али живот у Мркоњићима никада. Само у једном дану у јаму је бачено 175 сељана, од чега њих деветоро из моје породице - прича Лучић. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана