Мљекарски сектор стабилан упркос изазовима

Данијела Бајић
Мљекарски сектор стабилан упркос изазовима

БАЊАЛУКА - Иако је дошло до пада откупне цијене млијека, а раста цијене жита, мљекарски сектор у Српској је стабилан захваљујући редовним мјерама и подстицајима које издваја Влада РС.

Рекао је то у петак министар пољопривреде, шумарства и водопривреде РС Борис Пашалић приликом посјете фарми музних крава у власништву Винке Савић у Верићима код Бањалуке.

Пашалић је истакао да је ова фарма примјер успјешно организованог и профитабилног посла на сеоском имању те да ово газдинство има довољан број грла за производњу, као и потребну механизацију.

- У посљедње три године забиљежен је раст производње млијека, али и пад броја газдинстава који се баве овом производњом. Тренутно око 4.000 домаћинстава испоручују млијеко, док их је прије пет година било око 6.000. Међутим, они који опстају и остају да се баве производњом млијека се укрупњавају и имају све боља грла те им расте производња - рекао је Пашалић. Он је подсјетио да је лани откупљено више од 125 милиона литара млијека, док је произведено много више.

Мљекарска производња је међу сложенијима у пољопривреди, а важна је јер, како каже Пашалић, генерише и бројне друге производње.

- Због тога јој треба посветити посебну пажњу те највећи дио подстицаја иде за производњу млијека, тако да наши мљекари имају седам или осам мјера које су им на располагању - нагласио је Пашалић.

Он је казао да се тренутно не може говорити о повећању премија за млијеко, али је обезбијеђена њихова редовна исплата те мљекари могу да рачунају на то.

- Наши произвођачи и даље имају добру премију, која износи 0,25 КМ по литру и она је можда на овим подручјима међу највећим - рекао је Пашалић.

Савићева је изразила задовољство указаном пажњом и посјетом министра.

- С обзиром на ситуацију и негативне посљедице пандемије вируса корона, те смањену цијену млијека и премија, надам се да ће нити створени услови за повећање цијене млијека, да бисмо могли наставити да радимо - казала је Савићева, истичући да је тренутна откупна цијена млијека 0,55 фенинга по литру.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана