Млинаревић: Добра идеја Додика о отварању фабрика у неразвијеним општинама

Срна
Foto: РТРС

ИСТОЧНО САРАЈЕВО - Отварање фабрика у мање развијеним општинама Републике Српске, о чему је недавно говорио српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик, упослило би становништво коришћењем локалних ресурса и спријечило њихов одлив из тих крајева, изјавио је данас Срни професор Економског факултета у Источном Сарајеву Предраг Млинаревић.

Он је истакао да би фабрике омогућиле економску самоодрживост тих малих заједница, а локално становништво би се на тај начин везало за опстанак на том подручју, без расељавања, јер би могло да живи од тог посла.

Млинаревић указује да Република Српска има потенцијал нарочито за развој прехрамбене и прерађивачке индустрије сваке врсте, за коју би одређена локална заједница могла да обезбиједи неопходне пољопривредне сировине.

На тај начин би се, како је рекао, осим одрживости пољопривредних произвођача који би снабдијевали фабрике, у њима запослили и људи који нису непосредно везани за примарну пољопривредну производњу.

Млинаревић је оцијенио да иницијативе у којима се држава појављује као инвеститор дају сигурност, али да би, такође, требало да окупи мале приватне инвеститоре и индивидуалне произвођаче који би у тим фабрикама били наслоњени на ресурсе и знање којима располаже та локална заједница, јер без тога не би било успјеха.

"Та идеја је добра, с тим што треба водити рачуна да држава ако буде обезбиједила инвестициону подршку, требало би да у договору са научном заједницом, води рачуна који су то ресурси који би могли да се искористе и да се, на примјер, помогне пољопривредним произвођачима, дрвопрерађивачима, који су у нижим фазама прераде, да направе искорак ка вишим фазама прераде и ка тржишту", појаснио је Млинаревић.

Он је, као примјер навео, и да би самостални пољопривредни произвођачи карактеристични за одређено подручје могли, кроз одговарајуће удружење, да формирају фабрику и постану њени сувласници, а да би држава, такође, могла да има своје власништво у њима, али не већинско, посредством институција, као што је Инвестиционо-развојна банка.

"Држава не треба да остане већински власник, већ те фабрике треба да буду у већинском власништву оних који имају интереса од њих да би се омогућио њихов опстанак, а државна подршка мора да има јасну излазну стратегију и када изађе из њих, та предузећа морају да буду одржива", рекао је Млинаревић.

Он је указао да би таква предузећа и производне инвестиције допринијеле и уравнотеженом развоју земље, како би се избјегло стварање пасивних крајева и спријечила концентрација инвестиција само у развијенијим градовима.

Српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик недавно је најавио да ће се настојати да се у мање развијеним општинама отворе фабрике.

"Да изградимо објекте, инсталирамо опрему за компатибилну производњу које могу да буду регионално и европски прихватљиве, а да након стављања у функцију, ту фабрику у погледу ваучера додијелимо грађанима те општине, кроз акције", рекао је Додик и додао да би се тим програмом подршке кроз пласмане јавних средстава омогућило додатно запошљавање.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана