"Млијекопродукт" и Министарство пољопривреде обезбиједили 2,2 милиона КМ за помоћ фармерима: Договорена набавка 700 јуница

Милијана Латиновић
"Млијекопродукт" и Министарство пољопривреде обезбиједили 2,2 милиона КМ за помоћ фармерима: Договорена набавка 700 јуница

БАЊАЛУКА - За набавку 700 приплодних јуница Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде РС и мљекара "Млијекопродукт" из Козарске Дубице обезбиједили су око 2,2 милиона марака.

Навели су то у ресорном министарству након што је данас потписан меморандум о заједничкој набавци јуница с "Млијекопродуктом" а све у циљу унапређења примарне производње млијека и ублажавања поремећаја на тржишту млијека и млијечних производа изазваних, прије свега, посљедицама пандемије вируса корона.

Договорено је да ће "Млијекопродукт" обезбиједити 1,2 милиона КМ, а ресорно министарство милион марака.

Фармери који сарађују са мљекаром из Козарске Дубице биће информисани о могућностима суфинансирања, у којем ће, након испуњених услова, учествовати са 30 одсто износа набавне цијене јуница.

Министарство и "Млијекопродукт" ће формирати стручни тим, чији ће задатак бити да сачини коначни списак фармера који испуњавају услове за набавку квалитетних приплодних јуница. Тим ће чинити представници мљекаре, министарства и Удружења пољопривредних произвођача – мљекара Републике Српске.

- Компанија "Имлек" је од аквизиције "Млијекопродукта", кроз различите видове помоћи, уложила око 20 милиона марака у помоћ пољопривредним произвођачима и подстицање откупног подручја сировог млијека Српске. Новац је прије свега расподијељен у набавку механизације коју фамери користе, набавку најмодернијих лактофриза за фарме, опремање фарми роботима за мужу, као и развојним зајмовима за изградњу фарми и зајмовима за набавку јуница. Захваљујући овим улагањима, наше фарме односно фарме које сарађују са "Млијекопродуктом" достигле су највећи могући технолошки ниво у производњи сировог млијека - истакао је предсједник Управног одбора "Млијекопродукта" Дарко Самарџија.

Нагласио је да је ова сарадња са министарством само наставак њихове праксе и намjере за подстицање развоја млијечног сектора Републике Српске, домаћих фармера коопераната.

- У овом моменту од кључне важности је да се сачува сточни фонд Српске, зато ћемо без обзира на глобалну кризу наставити са улагањима у примарни сектор јер је наше дугорочно опредјељење да сирово млијеко набављамо искључиво од домаћих фармера – поручио је Самарџија, захваливши министру пољопривреде Борису Пашалићу и његовим сарадницима на великој подршци и одличној сарадњи без које овакав развој и унапређење мљекарског сектора не би били могући.

Пашалић је подсјетио да је Влада Српске донијела одлуку да се из Компензационог фонда издвоји десет милиона марака за додатну помоћ пољопривреди како би се обезбиједиле довољне количине домаћих пољопривредних производа, те обезбиједила прехрамбена сигурност становништва.

- Једна од мјера је и помоћ мљекарском сектору, конкретно кроз набавку око 1.200 квалитетно приплодних јуница. Данашњим потписивањем меморандума, обезбјеђујемо набавку око 700 јуница. Обезбиједили смо и додатних 800.000 КМ преко наше Јединице за координацију пољопривредних пројеката, односно Међународног фонда за развој пољопривреде (ИФАД) за набавку још 500 јуница, што ћемо реализовати са још једном мљекаром из Републике Српске. Додатно ће за набавку ових 500 јуница око 800.000 КМ заједно уложити и та мљекара, њихови фармери кооперанти и један број локалних заједница – појаснио је Пашалић.

Нагласио је да ће овом мјером постићи циљ да највеће мљекаре у Републици које запошљавају око 1.000 радника, сљедеће године произведу и откупе нових око 8,3 милиона литара млијека.

Осим тога, додао је Пашалић, произвели би и око 1.000 квалитетно-приплодних телади.

- Мјером набавке 1.200 квалитетно приплодних јуница требало би бити обухваћено око 466 фарми, а укупан износ ове инвестиције биће 4,75 милиона марака - рекао је Пашалић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана