Младост и спорт оживјели Романију

Сретен Митровић
Младост и спорт оживјели Романију

Соколац - Општина Соколац и цијели плато Романије живнули су у претходних неколико дана као у добра стара времена. Младост, осмијеси, дружење и такмичарски дух видјели су се и чули на сваком кораку, јер је више од 2.000 спортиста и рекреативаца увеличало 56. међуопштинске омладинске спортске игре (МОСИ).

Једна од најмасовнијих манифестација у региону окупила је житеље 27 општина са тромеђе Србије, Црне Горе и БиХ, који су се надметали у 15 дисциплина. Резултати, наравно, нису били у првом плану, јер је дружење нешто што је свих ових година водиља и основни мотив игара.

- Домаћини игара били смо и 2011. године. Коначно смо дочекали да поново угостимо бројне спортисте и госте и мислим да смо положили испит. Драго ми је што смо допринијели да општина живне. Много је љепше када изађете на улицу и видите ријеку људи, нарочито младих и насмијаних. Поред тога, искористили смо ово домаћинство да бисмо знатно поправили спортску инфраструктуру, па се можемо похвалити да нашим спортистима остају потпуно нова или обновљена борилишта. Уложено је више од 1,5 милиона марака, направили смо три нова тениска терена и надам се да ће то додатно подстаћи наше младе да се баве спортом - рекао је предсједник Сталног комитета МОСИ Дејан Елез.

Гости су кући понијели лијепе утиске и нова пријатељства, а они који су имали срећу да понесу и медаљу за нијансу су расположенији.

- Вјерујте да не знам ни које игре су ми ово по реду. Сваке године буде лијепо ко год буде домаћин, али ми је ове било баш пријатно искуство. Нажалост, нисмо освојили медаљу, али нисмо се превише ни насекирали. Можда бисмо били и мало успјешнији да смо понекад пропустили чувено “треће полувријеме”, али мислим да је баш оно и смисао овог прелијепог догађаја. Већ се радујем идућим играма - рекао је вођа експедиције из Бијелог Поља Иво Кораћ, који се такмичио у рукомету.

Домаћини су се потрудили да свако вече направе журку за учеснике, али и локално становништво, па се на концертима Пеђе Меденице, Џенана Лончаревића, Аце Пејовића и Александре Пријовић окупљало више од пет хиљада посјетилаца.

Манифестација на Сокоцу, под геслом “Покажи се ко си, побиједи на МОСИ”, завршена је јуче спуштањем заставе игара, која је предата представницима града у Србији, Нове Вароши, као домаћину 57. МОСИ 2020. године.

 Паспаљ и Гудурић

Резултати на оваквим манифестацијама нису најважнији, али је кроз историју игара било и те како познатих учесника. Најпознатији је свакако легендарни кошаркаш Жарко Паспаљ. Некада чувени центар Партизана и Сан Антонио Спарса рођен је у Пљевљима и на почетку каријере бранио је боје кошаркашке екипе из те црногорске општине. Не тако давно учесник је био и актуелни репрезентативац Србије у кошарци Марко Гудурић, који је бранио боје тима из родног Прибоја.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана