Младост, енергија, знање и васпитање: 24. Сусрети младих Републике Српске

Бранко Иванишевић
Младост, енергија, знање и васпитање: 24. Сусрети младих Републике Српске

Осим што је град туризма и културе, Требиње је у периоду од 24. до 28. августа било и престоница младих.

Преко 150 омладинаца из различитих крајева Српске, након двије године паузе, стигло је на највећу републичку омладинску манифестацију, „24. Сусрете младих Републике Српске“.

Ова традиционална манифестација има за циљ промоцију омладинског активизмa a младим људима је по 24. пут пружена прилика заједничког окупљања, дружења, развијања идеја и рада на програмима намијењеним овој популацији.



Двије трећине учесника имало је прилику по први пут учествовати на сусретима, док је остатак учесника већ био дио сусрета младих из неких претходних година.

Валентина Грујичић из Приједора по први пут је на сусретима а указана јој је прилика да покаже свој нестваран музички таленат и отпјева химну Републике Српске на свечаном отварању ове манифестације.

По први пут, сусрети младих Републике Српске добили су и своју пјесму, захваљујући талентованом Марку Ристићу из Бијељине.

Сусрети младих Републике Српске, традиционално окупљају младе из различитих крајева Српске. Једна од учесница је и Драгана Делић из Рогатице која наглашава да није први пут на овој манифестацији и поучена претходним искуствима одлучила је да се пријави и ове године.

Омладински савјет Републике Српске уз подршку Владе Републике Српске и Министарства породице, омладине и спорта 24. пут успјешно организује ову манифестацију а предсједник Омладинског савјета Младен Пјевчевић пожелио је  добродошлицу свим учесницима и захвалио се свима који су помогли у организацији овог догађаја.

- Наредних пет дана се дружимо у Требињу, осмишљавамо нове пројекте и нове идеје како бисмо заједно допринијели развоју како наших локалних заједница тако и наше Републике Српске- рекао је Пјевчевић.

Овогодишње 24. Сусрете младих отворила је министар породице, омладине и спорта Републике Српске Соња Давидовић.

- Поносна сам што смо заједно са партнерима из Омладинског савјета Републике Српске успјели у намјери да ова манифестација постане једна од најзначајнијих манифестација за младе људе у Републици Српској- истакла је Давидовић.



Требиње је након двије године поново било домаћин сусрета младих а градоначелник овог града, Мирко Ћурић пожелио је добродошлицу  учесницима.

- Вјерујемо да ћемо и овог пута бити добри домаћини и да ће ови сусрети изњедрити нова и трајна пријатељства и да ћете Требиње памтити по гостопримству- казао је Ћурић

Министарство породице, омладине и спорта покренуло је кампању „Буди другачији, блокирај хејт“ а чланови организационог тима 24. Сусрета младих придружили су се на симболичан начин овој кампањи.

Гост овогодишњих сусрета био је Владимир Каностревац, предсједник Вијећа/Савјета младих Брчко Дистрикта.

- Мени су ово трећи сусрети младих и ја сам негдје растао кроз ову манифестацију и то је градило мој пут- рекао је Каностревац и нагласио да је важно да се настави сарадња и размјена искустава кровних омладинских тијела.

Интересовање младих за учешће на 24. Сусретима младих било је велико, али њих 150 добило је прилику да у граду подно Леотара упозна нове људе, стекне нова знања, лијепо се забави и доживи ову манифестацију као најљепше искуство.

Организатори су се и ове године потрудили да сваки дан проведен на сусретима буде креативан и занимљив. Поред културног и едукативног програма, радионица и презентација у склопу дневних активности, за учеснике су организоване бројне игре.

Иако су температуре биле високе, енергије код учесника није недостајало.

Игра кроз коју су учесници боље упознали најјужнији град Српске била је „Требиње рели“.



Бреговачки базен у Требињу био само је само једна од локација гдје су учесници проводили вријеме. Организатори су за све њих, уз помоћ Кајак клуба „Требишњица“ приредили „Игре на води“ уз одбојку на пјеску.



Једна од активности која је постала симбол ове манифестације је и акција добровољног давања крви. Млади су имали прилику да дарују најдрагоцјенију течност, а неки од од њих одлучили су да то учине први пут баш на „24. Сусретима младих Републике Српске“.  Међу њима је и Катарина Лукић из Добоја.

- Искрено, већ дужи период планирам да постанем добровољни давалац крви јер је у складу са мојом струком, с обзиром да студирам медицину, а сада ми се указала идеална прилика и много ми је драго због тога- казала је Лукић и истакла значај овакве манифестације због умрежавања и упознавања младих из различитих крајева Српске.



Тематске журке и квиз знања само су још неке од активности у којима су учесници сусрета младих уживали.

Дио учесника имао је прилику и да посјети манастир Тврдош и увјерили се да је осим по љепоти и величини светиње у свијету познат по манастирском вину и древним винским подрумима.



На 23. Сусретима младих у Требињу, учесници су у Градском парку уз помоћ Града Требиња засадили 23 стабла, као симбол одржаних сусрета младих.

Ове године на „24. Сусретима младих Републике Српске“, учесници су заједно са градоначелником Требиња Мирком Ћурићем засадили 24. стабло као наставак ове традиције. Према ријечима предсједника Омладинског савјета Републике Српске Младена Пјевчевића то је показатељ да млади воде рачуна о заштити животне средине.



Сусрети младих Републике Српске рађају нове идеје, пројекте и иницијативе, а једна од њих дошла је од  Луке Ђурановића из Бањалуке.

- Дошао сам на идеју да окупим одређени број младих и оснујем организацију која ће се бавити екологијом и заштитом животне средине  и да радимо послове које по мом мишљењу недостају Бањалуци- рекао је Ђурановић

Управо је сарадник у реализацији овогодишњих сусрета младих био и Центар за економски и рурални развој који је за дио учесника приредио „еко челенџ“ гдје су млади имали прилику да напишу и прикажу пројекте у својим локалним заједницама за које су им додијељене значајне награде.



Организатори 24. Сусрета младих задовољни су како је овогодишња манифестација протекла.

- Утисци су веома позитивни, све је прошло у најбољем реду што се тиче организационог тима. Ово је прилика да се сви заједно боље упознамо и размијенимо искуства- казао је Огњен Вукојевић, члан организациног тима и за крај послао поруку свим учесницима да наставе да прате рад Омладинског савјета Републике Српске.

Дружење, нова познанства, љубави и стечена нека нова знања обиљежили су и ове, 24. Сусрете младих Републике Српске.



Иако су сусрети завршени, нова пријатељства остаће за читав живот, а судећи по енергији учесника овогодишње манифестације, Република Српска заиста нема разлог за бригу!

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана