Младoм Василију Пуцар из Градишке клавир дражи од фудбалске лопте

Милан Вујић
Младoм Василију Пуцар из Градишке клавир дражи од фудбалске лопте

Градишка - Млади пијаниста Василије Пуцар, ученик Основне музичке школе "Бранко Смиљанић" из Градишке, ниже успјехе на међународним пијанистичким такмичењима, а како каже, није му тешко да свакодневно вјежба и по неколико часова.

Овај дванаестогодишњак добитник је десетине првих награда на музичким такмичењима у БиХ, али и у Србији и Хрватској. Музичким водама запловио је случајно.

Отац га је, када је био други разред, уписао истовремено у музичку школу и на фудбал и рекао му да се одлучи шта му је драже. Музика је убрзо превагнула.

- Волим класичну музику и волим да свирам на клавиру. Није ми тешко да свакодневно вјежбам и по неколико часова. Такмичења су ми битна, јер ту могу да провјерим себе и то колико сам напредовао - прича Пуцар који каже да су му узори Евгених Кисин, Владимир Ашкенади, Антун Рубинштајн, а најчешће свира Шопенова и Хендлова дјела.

- Пред наступе обавезно вјежбам. Највише боју и јачину тона, јер код концертног клавира има разлика у односу на пијанино, а и звук се у великим просторијама другачије преноси. Зато пред такмичења вјежбам у Културном центру Градишка - испричао је Пуцар.

Музичко школовање започео је у класи наставнице Стојанке Шарић, а већ од друге године почиње сарадњу са професором клавира на ФМУ у Бањалуци Динском Благојевићем за кога каже да му открива тајне пијанизма, љепоте и вриједности класичне музике.

Музички стручњаци овом младом пијанисти дају највише оцјене за свирање, а уколико овако настави, предвиђају му блиставу музичку будућност.

Он каже да му је најдража прва награда на популарној Шопенијади у Београду, јер је послије те побједе имао част да наступа пред београдском публиком, званичницима Републике Србије и града Београда.

Планови

Пуцар каже да га ове године чекају два велика такмичења - у Етлингену у августу и меморијал "Исидор Бајић" у децембру у Новом Саду.

- У јулу ме очекује учешће на љетним школама у Загребу и Зајечару које сам освојио као награде на такмичењима - нагласио је овај вриједни дјечак и додао да са својим професорима наставља вриједно да ради.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана