Млади виртуоз из Бијељине ниже успјехе као на траци

Данијела Бајић
Млади виртуоз из Бијељине ниже успјехе као на траци

БИЈЕЉИНА - Једанаестогодишњи Ђорђе Перић из Бијељине доказ је да је све могуће постићи уз снажну вољу и добру организацију, а овај млади виртуоз осим што свијет осваја хармоником, једнако добре резултате постиже и у спорту, као и школи.

Овај свестрани дјечак тек је закорачио у другу деценију, а виртуозним свирањем хармонике већ је освојио 87 награда на музичким фестивалима који су одржани у 19 земаља, од чега је највише лауреата.

Таленат и љубав за хармонику наслиједио је од оца Славише, магистра хармонике, директора Музичке школе “Корнелије Станковић”, која има одељења у Угљевику, Бијељини и у Бечу.

Ђорђе, који је у петој години засвирао на хармоници и већ у том узрасту кренуо да осваја награде стручних жирија и симпатије публике, прича да је његова прва љубав био клавир, на којем је почео да свира у четвртој години.

- Посљедњу награду, 87. по реду освојио сам на фестивалу у Португалији, који је одржан прије неколико дана. На овом фестивалу, који је због пандемије вируса корона одржан у онлајн формату, учествовало је више од 300 такмичара из 20 земаља - казао је Ђорђе.

На том такмичењу Ђорђе је био најбољи у дисциплини инструментални жанр, а жири фестивала му је додијелио и гран-при као побједнику цјелокупног такмичења. Ђорђе, који похађа пети разред, каже да стиже и на тренинге корективне гимнастике и у школу страних језика, док све слободно вријеме користи за свирање и дружење са вршњацима.

- Највише волим да свирам класичну музику, а омиљена нумера ми је “Пут козака”, за који сам снимио и спот. Надам се да ћу једног дана свирати на сопственим концертима - казао је Ђорђе.

Старији Перић у Лисабону је добио признање за професионализам, креативна достигнућа и висококвалитетну обуку лауреата свих узраста.

Истиче да је поносан на постигнуте резултате својих ученика и наводи да они на најбољи начин промовишу земљу и регион на међународним фестивалима широм Европе.

- Постали смо препознатљиви широм Европе, а наши ученици су најбољи амбасадори културе наше земље - рекао је Перић.

Ђорђе је, између осталог, добитник и признања Министарства просвјете и културе Републике Српске и предсједника Владе Републике Српске.

Манифестације

Осим фестивала Ђорђе Перић је наступио и на многим културним манифестацијама, а често се појављује у телевизијским емисијама. Такође, учествовао је и у хуманитарној акцији “С љубављу храбрим срцима” која је одржана под покровитељством предсједника Републике Српске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана