Млади у акцији за помоћ суграђанима

Данијела Бајић
Млади у акцији за помоћ суграђанима

БАЊАЛУКА - У жељи да помогну социјално угроженим становницима, посебно у вријеме вируса короне када су многи остали без прихода, бањалучко Удружење грађана “Човјек прије свега” покренуло је акцију, активирало хуманитарне бројеве и ангажовало волонтере који ће у наредним данима широм Српске поставити и штандове.

Ријеч је  о пројекту под називом “Фонд подршке за социјално угрожене”, у склопу којег су активирани и хуманитарни бројеви 090 290 012 код “БХ Телекома” и 1414 у “м:тел” мрежи.

Ово удружење, чији су чланови млади људи пуни љубави и жеље да помогну, основано је прије годину и по. Оснивач удружења и предсједница Јована Поповић истакла је да им се из дана у дан за помоћ јавља све више становника, који су због вируса корона остали без икаквих прихода, што их је и подстакло да покрену ову акцију.

- Свака помоћ је добродошла. Храна, средства за хигијену, лијекови и дрва су оно што људи свакодневно траже. У посљедњих мјесец дана родитељи масовно траже књиге, школски прибор, те одјећу и обућу за дјецу, јер због тренутне ситуације нису у могућности да купе - казала је Поповићева.

Додала је да многи траже намјештај, бијелу технику, једном ријечју све што је потребно за колико-толико пристојан живот.

- Ко год има нешто што му не треба може да нас контактира или то однесе директно тим породицама, којима је помоћ заиста потребна. Наше мало, неком значи много - нагласила је Поповићева.

Људи који траже помоћ, додаје она, вриједни су и радни, али су многи силом прилика остали без примања.

- Углавном раде на дневнице, али су због пандемије остали кратких рукава - истиче Поповићева. 

На хуманитарним штандовима, који ће током септембра бити постављени у већим градовима, биће кутија у које ће грађани моћи да остављају прилог.

- Снимићемо свако уручење помоћи породицама, што ћемо касније поставити на друштвеним мрежама. Крајњи циљ овог пројекта је подизање свијести о грађанској међусолидарности, превенцији и важности менталне хигијене, заговарање основних етичких принципа и истинских људских вриједности - рекла је Поповићева.

По окончању ове акције Поповићева каже да ће покренути јединствени хуманитарни број који ће бити активан током цијеле године.

- На тај начин ћемо сваки мјесец имати одређену количину новца са којим ћемо моћи да помажемо социјално угроженим људима - казала је Поповићева, која је прије покретања овог удружења волонтирала у неколико других.

О удружењу

Сви људи који имају жељу да помогну социјално угроженим суграђанима могу да сврате у Удружење грађана “Човјек прије свега” које је смјештено улици Симе Миљуша 72 у Бањалуци или да позову на број телефона 066/ 490-929. Хумани људи могу помоћи и директном уплатом новца на рачун Удружења: 5551000043364206 Нова банка Бањалука.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана