Млади Српчани мобилне телефоне мијењају лоптама

Дејан Јовичић
Млади Српчани мобилне телефоне мијењају лоптама

СРБАЦ - Како би се окренули рекреацији и боравку у природи, а мање времена проводили на друштвеним мрежама, млади из Српца кандидовали су 18 пројеката уређења животне околине, изградње инфраструктуре и набавке спортске и друге опреме који ће бити суфинансирани из општинског буџета у износу од око 25.000 КМ.

Један од њих биће реализован у Дугом Пољу, гдје је планирана изградња спортских терена за око 30 дјеце и младих.

Представник омладинске групе Радослав Балабан рекао је да млади из њиховог села, поред одласка у кафиће и типкања по мобилним телефонима, немају другог начина да проводе слободно вријеме, што на овај начин желе да промијене. 

- Планирамо градити игралишта за одбојку и мали фудбал и набавити лопте и мреже. Намјера нам је да овдје долазе и млади из сусједних села, а све са жељом да пробудимо здраве животне навике и подстакнемо их да се баве спортом - рекао је Балабан.

Александар Бабић из групе “Боље сутра” рекао је да у центру њиховог села Ножичко имају парк са спомен-обиљежјима у којем се често окупљају млади, а уз финансијску подршку општине желе да га додатно уреде.

- Поставићемо клупе и 15 саксија са дрвећем, бетонирати стазе за шетање и промијенити расвјету. Сваке године се пријављујемо на општински јавни позив и добијемо средства да урадимо нешто корисно у селу. Раније смо уређивали терене за мале спортове, што се показало као пун погодак јер смо организовали разне турнире на које су долазили млади из цијеле општине - рекао је Бабић.

Међу одобренима је и пројекат набавке стола за стони тенис и бесплатних часова у трајању од 20 дана за око 50 младих из цијеле србачке општине. Представник групе Алекса Пантелић рекао је да је стони тенис у овом тренутку један од најпопуларнијих спортова у овој општини, што потврђује податак да је Омладински стонотениски клуб Србац за свега неколико година од оснивања прешао пут од Друге лиге Републике Српске до Премијер лиге БиХ.

- Наш пројекат због тога и носи назив “Сто за будуће шампионе” јер вјерујемо да ће не само побољшати свакодневицу младих већ и изњедрити такмичаре који ће учествовати на турнирима и првенствима. Нови сто ће моћи користити сви грађани, без обзира на старосну доб и ниво вјештина, уз организоване термине и слободне сате за рекреативно играње - истакао је Пантелић.

Средства која добију од општине, млади из групе “Лијевче” искористиће за набавку народних ношњи за потребе фолклорног ансамбла из Разбоја Љевчанског, који броји око 70 чланова. Представник групе Миле Новковић рекао је да ће нове ношње представити на међународном фестивалу “Ђерам” који ће организовати крајем септембра у свом селу.

- Ријеч је о ношњама за потребе кореографије “Пирот”, а у њима ћемо наступати и на фестивалима у Србији, Мађарској и Румунији. Веома смо привржени завичају и још квалитетније ћемо чувати наше обичаје када се заврши изградња новог друштвеног дома, чиме ћемо добити функционалан простор за будућа дружења - рекао је Новковић.

Кроз један од пројеката испољиће се и таленти младих које планира да пробуди група “Креативци” која ће организовати 12 радионица у просторијама НВО “Миленијум” и удружења “Извор”.

- Радионице се састоје од бојења на ланеном платну на малим столњацима и јастучницама, затим бојења и украшавања чаша, флаша, пепељара и оквира за слике, прављења огрлица и минђуша од фимо масе и перли, те фото-радионица у оквиру којих ће правити портрете свих учесника пројекта. Пројекат је веома важан јер ће, између осталог, обухватити и дјецу са посебним потребама - рекла је представница групе Сара Рацковић.

Услови

Начелник одјељења за привреду, пољопривреду и друштвене дјелатности општине Србац Марко Михољчић рекао је да су право учешћа на јавном позиву имале омладинске неформалне групе састављене од најмање три особе, старости од 15 до 30 година.

- Максималан износ средстава који су могли тражити износио је 1.500 КМ по захтјеву, а групе су морале обезбиједити властито учешће у виду новца или материјала у износу од 50 одсто. Рок за завршетак пројеката је три мјесеца - рекао је Михољчић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана