Млади Семберац се вратио из Словеније и посветио виноградарству: Може се и у Српској одлично живјети

ГС
Foto: Инфо Бијељина

БИЈЕЉИНА - Млади пољопривредник Василије Лаловић из Доње Чађавице радио је у Словенији, али је одлучио да се врати у завичај и посвети виноградарству.

Семберија је изразито пољопривредни крај, а становништво овог равничарског дијела Републике Српске најчешће се бави ратарством и повртарством. Посљедњих година Семберци интензивно подижу и воћне засаде, углавном јабуке, крушке, шљиве, али и винове лозе.

Да виноградарство има одличну перспективу потврђује примјер младог пољопривредника Василија Лаловића из Доње Чађавице, који је на око два дунума засадио око 500 чокота винове лозе, сорти Франковка, Мерлот, Бачка и Петра. Породица Лаловић експериментални виноград засновала је 2013. године и од тада узгаја сорте од којих прави бијело и црно вино и мускатну ракију.

Инжењер електротехнике и рачунарства двадесетпетогодишњи Василије Лаловић радио је у Словенији, али је одлучио да се врати у завичај и озбиљније посвети виноградарству.

"Уколико временски услови буду задовољавајући, направимо око 1.000 боца вина. Планирамо да  проширимо засад и набавимо механизацију. За сада све правимо ручно, као што су то чинили наши стари. Ове године сам убацио десетак лоза тамјанике па ћу видјети како успијева. Намјеравам да региструјем ову кућну радиност, а потражња за нашим производњима доказ је да сам на правом путу", каже млади пољопривредник за портал "ИнфоБијељина".
Посла око винограда има доста, потребни су љубав и стрпљење каже млади виноградар.

 "Не може се засадити виноград и оставити. Лоза се мора окопавати, орезивати, наводњавати и штити од биљних болести. Много тога учим од старих виноградара из Србије, а мало и на интернету. Добро вино може да се прави само од доброг грожђа. Ракија лоза такође", каже младић.  

Василија и његову пословну идеју подржава и дјевојка Маја Столица. Она је задужена за визуелни изглед производа.

"Излажемо на сајмовима и базарима. Важно је имати лијепу амбалажу да би привукли купце. Најважније је да можемо обезбиједити солидну егзистенцију. А ми смо доказ да срећу не треба тражити нигдје у 'бијелом свијету'. Када се 'засучу рукави”'може се и у Републици Српској одлично живјети", каже дјевојка.
Виноградарство у Семберији има дугу традицију, а земља на овом подручју веома је повољна за узгој винове лозе. На обронцима Мајевице и брежуљкастим падинама Семберије, некада су били бројни виногради.

Лаловићи се надају да ће идуће године на свом газдинству произвести значајније количине вина и ракија, те да ће производи из њихове мини-винарије постати семберски бренд.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана