Млади Прњаворчани у паузи од обавеза заврнули рукаве: Распуст прилика за џепарац

Милош Васиљевић
Млади Прњаворчани у паузи од обавеза заврнули рукаве: Распуст прилика за џепарац

ПРЊАВОР - Млади Прњаворчани са напуњених најмање 16 година током љетне паузе од обавеза у школи и на факултету имају прилику да раде у прњаворским фирмама. На тај начин себи обезбјеђују џепарац, а с друге стране, тамошњим привредницима барем привремено рјешавају питање мањка радника.

Договор о овој сарадњи недавно су потписали Омладински центар Прњавор, Градска управа Прњавор и тамошњи привредници, на троструко задовољство.

Градоначелник Прњавора Дарко Томаш рекао је за “Глас Српске” да све чине да помогну младима у тој локалној заједници. Како каже, екипа окупљена око Омладинског центра спремна је да ради и допринесе развоју свог града.

- Посљедње двије активности биле су запошљавање младих у току распуста, а одређени дио њих већ је почео да ради. Друга активност је да су кошаркашки терени код Средњошколског центра преуређени и изгледају модерније. Све честитке за њихов труд и ангажман јер је много пројеката видљиво у нашем граду - рекао је Томаш.

Према његовим ријечима, млади су на овај начин показали своју озбиљност те спремност да растерете кућни буџет, али и помогну фирмама у граду.

- Привредници су пријавили 44 радна мјеста, а њих 25 почело је да ради до сада. Једино што није било интересовања за пријаве у грађевинском сектору. Добна граница је законом прописана, односно 16 година и старији. То су млади који завршавају средњу школу или студирају па су жељели да искористе паузу на прави начин - казао је Томаш.

Предсједница Омладинског центра Прњавор Дајана Башић казала је за “Глас” да су жељели да системски увежу младе и привреднике с циљем запошљавања младих, уз подршку Градске управе.

- Неки од њих су већ почели да раде. Многима је ово први посао и драго нам је да смо имали прилику да допринесемо реализацији идеје младих из наше заједнице. Иницијатива је дошла управо од младих. Потрудићемо се да успјешно одговоримо на све оно што може допринијети младима и нашој заједници - рекла је Башићева.

Студент на Филозофском факултету у Бањалуци Наталија Дебељак након успјешно завршене прве године на факултету заврнула је рукаве овог љета, а новац ће јој добро доћи.

- Радим у компанији “Агропром”, која се бави уређивањем и одржавањем зелених површина. Радим у расаднику, гдје се бринемо о разним врстама садница. Задовољна сам радним колективом, темпом рада и условима - казала је Дебељакова. Овај посао изабрала је, како каже, јер воли биљке.

- Посао није досадан и статичан. Има много различитог посла око садница, тако да је сваки дан другачији. Нисам конкретно размишљала до када ћу радити, то ће бити у складу са мојим приватним обавезама. Сматрам да је ово веома добра прилика за младе ученике и студенте. Поред тога што зарађују џепарац, такође улазе у свијет рада и полако се привикавају и уче о оном што их свакако чека након завршетка школовања - рекла је Дебељакова.

Позитиван примјер

Градска управа, како каже Дарко Томаш, организовала је и турнир мјесних заједница у малом фудбала, гдје је најбољим припао чек од 50.000 марака који ће бити уложен у инфраструктуру.

- Новац ће бити утрошен за обнављање три путна правца у мјесној заједници Просјек. Они су поражени у финалу, од екипе из града, а правило је било да они буду ван конкуренције када је награда у питању - рекао је Томаш.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана