Млади из Српца и Пољске оживјели давне везе предака

Дејан Јовичић
Млади из Српца и Пољске оживјели давне везе предака

Србац - Фолклорно удружење грађана "Мотајички вук" из Ситнеша код Српца и фолклорна друштва из пољских градова Новогрођеца и Болеславеца оживјели су вјековне везе пољског и српског народа које су успоставили њихови преци.

Ситнешани су протеклог викенда по други пут наступили на прослави Дана општине Новогрођец, а жеља домаћина је била да им управо "вукови" другу годину заредом увеличају свечаност, иако у Српцу постоји још пет културно-умјетничких друштава. Колико је Пољацима значио њихов долазак, свједочи и то да су платили аутобуски превоз до Новогрођеца дуг хиљаду километара за 35 чланова ситнешког друштва.

- Не постоје ријечи којима бисмо могли довољно захвалити за указано гостопримство, нарочито градоначелнику Новогрођеца Роберту Релиху, који је учинио све да се осјећамо као код своје куће. Наставили смо традицију наших предака који су некада у овим крајевима заједно са Пољацима обрађивали земљу и подизали школе и цркве, показавши како два народа могу живјети у љубави и слози - рекао је умјетнички руководилац "Мотајичког вука" Ратко Лаловић.

Додаје да су након првог одласка у Пољску прошле године створена нераскидива пријатељства и да су и једни и други једва чекали нову прилику да се поново друже.

Становници Новогрођеца и Болеславеца су насељавали подручје Српца, Прњавора и околних општина од 1899. до 1946. године, а након колективног повратка у домовину са собом су понијели радне навике и обичаје овог краја. Тако им се на јеловнику често нађу сарма или гибаница, а сваке године организују и традиционалну манифестацију "Печеница", по чему су јединствени у Пољској. У својим домовима воле да запјевају старе народне пјесме које су неизоставни дио наше традиције.

Да су ове везе оживљене на најбољи могући начин, показао је и заједнички концерт фолклориста из Српца и Болеславеца, који је крајем јула одржан у друштвеном дому у Ситнешима, уз презентацију традиционалних јела и домаћих производа овог краја.

- Емотивно смо везани за Србац јер овдје почивају наши родитељи, баке и дједови. Захваљујем општини која редовно одржава гробља наших предака у неколико србачких села, јер је то прави доказ братских веза које нису покидане. Иако смо географски далеко, у мислима и срцу смо свакодневно уз ваш народ - рекла је Халина Бањек из фолклорног друштва "Мали Болеславец".

Начелник Српца Млађан Драгосављевић, који је Пољску посјетио са "мотајичким вуковима", увјерио се да њихови мјештани жељно ишчекују сваку прилику да посјете некадашњи завичај.

- Сваке године организују по неколико аутобуса који дођу у Србац и често се деси да немамо довољно смјештајних капацитета за њихове потребе. Очекујем њихову нову посјету у септембру на "Гастро фесту" у Бардачи, а затим и на прославу Дана и крсне славе општине Србац у октобру. Жеља нам је да сарадњу ширимо не само на културном, већ и на привредном плану - истакао је Драгосављевић.

Поплаве

Мјештани Новогрођеца међу првима су прискочили Српцу у помоћ након катастрофалних поплава 2014. године, када су послали 1.488 квадратних метара керамичких плочица и средства за хигијену за поплављена домаћинства. Недавно су донирали играчке за нови парк који се гради у Српцу.     

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана