Млади из Сокоца и Сарајева о изградњи трајног мира

Срна
Млади из Сокоца и Сарајева о изградњи трајног мира

Соколац - Чланови планинарског друштва "Гласинац" Соколац и млади окупљени у неформалну групу из Сарајева, дружили су се у природном амбијенту на Романији, у оквиру пројекта "Мировни одмор у природи" који спроводи Одјељење за локални развој општине Соколац.

Кооринатор на овом пројекту Тијана Ђокић рекла је Срни да је радује што је више од 30 младих учествовало јуче у радионици на отвореном, на којој су разговарали о различитости, поимању трајног мира и изградњи помирења међу људима Сарајева, Сокоца и Источног Сарајева.


"Жељели смо да то дружење буде у природном окружењу јер нас управо природа позива на мир, тишину и на слободу", истакла је Ђокићева.

Она је додала да је циљ тог пројекта да се кроз дружење, размјену мишљења и окупљање младих допринесе трајној градњи мира, помирења и развоју повјерења које може допринијети унапређењу економске, социјалне и политичке стабилности.

Одјељење за локални развој општине Соколац је за партнере у реализацији овог пројекта изабрало Планинарско друштво "Гласинац" и удружење "Еко-осмијех Гласинца" из овог града, који су организовали излет за учеснике радионице у природи.

"Пјешице смо отишли на Црвене стијене на Романији, на врх Видиковац 1.423 метара надморске висине са кога се виде околне планин Јахорина, Трескавица, Бјелашница и Прењ", рекла је Ђокићева.

Учесници у реализацији пројекта "Мировни одмор у природи" посјетили су џамију Селимија у Кнежини код Сокоца, један од најстаријих исламских вјерских објеката у БиХ.

Млади окупљени око пројекта посвећеног изградњи повјерења и мира у БиХ посјетили су и манастир Пресвете Богородице у Кнежини, један од најстаријих православних вјерских објеката у БиХ.

Према приповједању јеромонаха Владимира манастир је задужбина Андријаша, брата Краљевић Марка, који је након Маричке битке 1371. године избјегао у ове крајеве.

"Приликом обиљежавања 600 година од Косовске битке, умировљени епископ зворничко-тузлански Василије овај храм је прогласио манастиром Пресвете Богородице 13. августа 1989. године", појаснио је намјесник Владимир.

Обиласком извора Кнежак, по коме је насеље добило име и пећине Подлипе на Кадића брду, за коју су археолози утврдили да је једно од најбогатијих археолошких налазишта из времена прије 40.000 година, учесници пројекта "Мировни одмор у природи" послали су поруку јавности да се дуготрајан мир гради дружењем, стицањем повјерења и прихватањем различитости.

За Индиру Грахић из Центра за едукацију и оснаживање младих "Спектрум" Сарајево, ова јединствена радионица у природи је од велике важности за младе који учењем могу допринијети миру.

Учесница Ружица Марковић је истакла да је мотивисана начином рада у природи и посјетом мјестима за које до сада није чула, а на овај начин много је научила.

"Мировни одмор у природи" се реализује у оквиру ПРО-Будућности, пројекта повјерења, разумијевања и одговорности за будућност. Подржава га УСАИД, а имплементира Католичи сревис за помоћ /ЦРС/ у сарадњи са Каритасом бискупске конференције, фондацијом "Мозаик", Хелсиншким парламентом грађана Бањалука, Форумом грађана Тузла и Међурелигијским вијећем у БиХ.

Општина Соколац је од 2014. године у мрежи локалних заједница у БиХ које спроводе овај пројекат.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана