Млади ИТ стручњаци Раде Стрижак и Ђорђије Шипчић земљаке спасили од високих провизија

Цвија Мркоњић
Млади ИТ стручњаци Раде Стрижак и Ђорђије Шипчић земљаке спасили од високих провизија

Сарајево - Жељели смо да помогнемо људима који из дијаспоре шаљу новац родбини, јер банке и системи за слање новца узимају чак и до 20 евра провизије по трансакцији. Жељели смо да заштитимо људе од додатних трошкова.

Испричао је то један од оснивача иновативног начина слања новца "Јутрансфера" Раде Стрижак, а ријеч је о онлајн платформи намијењеној првенствено дијаспори, која омогућава бесплатно слање новца у било које доба дана и ноћи. Овај пројекат покренуо је заједно са Ђорђијем Шипчићем, а, како кажу, идеја се родила док су студирали у Милану и то због искуства са слањем новца.

- На својој кожи сам осјетио компликације и огромне провизије које су плаћали моји родитељи како би ми послали новац док сам био студент - рекао је Шипчић.

Како су објаснили ови младићи, примаоцима је новац одмах доступан, а они им шаљу "јутрансфер мастеркард" картицу, коју корисници могу употребљавати на свим банкоматима и продајним мјестима у свијету које прихватају "мастеркард".

О успјеху младих иноватора, који тренутно живе у Сарајеву, говори и њихово богато радно искуство. Стрижак је радио у једној мултинационалној италијанској фирми, а осим "Јутрансфера", сада води и један ИТ пројекат у Лондону.

Шипчић је био запослен у једној од банака у Вишеграду, радио је и као менаџер у Андрићграду, а ангажован је и на бројним ИТ пројектима.

Још док су студирали радили су као ПР менаџери дискотека у Милану те су организовали разне семинаре и конференције. Шипчић каже да им није било лако покренути "Јутрансфер", а најтеже је било пронаћи инвеститоре у БиХ.

- Сви гледају краткорочно и како да што прије зараде. Тешко је било што нас људи нису разумјели и то што су многи спремни на све да саботирају умјесто да помогну - казао је он.

Присјећајући се успона и падова док су настојали да "Јутрансфер" дигну на ноге Ђорђије је казао да су им се дешавали и малери па су тако на састанак са инвеститорима у Шведској заборавили да понесу презентацију.

- Морали смо да импровизујемо и да се снађемо, али се на крају све успјешно завршило - казао је Шипчић.

На "Јутрансферу" су почели да раде прије готово двије године, а сада када је омогућен пренос новца путем њега, ови младићи желе да га прошире на регију, те да покажу младима како је, уз много рада и труда, могуће покренути посао и овдје.

- Циљ је да уведемо иновације и у банкарском сектору у региону и већ радимо на томе - казао је Стрижак.

Почетком ове године Шипчић и Стрижак основали су и Удружење младих привредника РС.

Ђорђије Шипчић

Двадесетпетогодишњи Ђорђије Шипчић је рођен у Сарајеву, основну школу је завршио у Вишеграду, а након друге године средње школе добио је стипендију на Колеџу уједињеног свијета у Мостару.

Након тога је уписао "Боцони" факултет у Милану на одсјеку за Интернационалну економију, менаџмент и финансије.

Раде Стрижак

Двадесетчетворогодишњи Раде Стрижак је рођен у Пули, али од друге године је живио у Италији, гдје се школовао.

Каже да му није било лако да напусти породицу и досели се у Сарајево, али је превагнула његова жеља да покрене нешто што ће олакшати животе хиљадама људи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана