Млади Добојлија школовање наставља у Русији

Срна
Foto: Срна

ДОБОЈ - Осамнаестогодишњи Матео Буквић из Добоја школовање ће наставити на Високој школи економике Националног истраживачког универзитета у Москви, у намјери да се професионално усаврши кроз студијски програм анализе великих података, на смјеру информатика и економија.

Буквић, који је завршио Економску школу у Добоју, рекао је новинарима да је Тајмс магазин програм анализе великих података, као релативну младу научну грану, оцијенио послом године, и да се у том правцу жели професионално изградити.

Он је навео да је једини из Добоја који је успио да задовољи услове уписне квота за БиХ, која је у просјеку око 65 студената.

"Недавно сам отишао по визу у Сарајево, 2. септембра морам бити у Москви, а 5. септембра почињу студије", навео је Буквић.

Он је појаснио да ће током студирања једино сносити трошкове боравка у студентском дому за које каже да нису високи, а да је из Градске управе Добој добио обећање да ће сносити трошкове авионске карте и осигурања.

"Моја припремна година ће се одржати на финансијском факултету како бих савладао академски ниво језика Ц2", навео је Буквић.

Буквић као циљ студирања у Русији наводи квалитетно образовање и формирање личности, а о могућности да тамо настави школовање упознао га је професор руског језика у добојској Економској школи.

Иако раније није боравио у Русији, Буквић каже да је захваљујући друштвеним мрежама остварио познаства и стекао другаре.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана