Млади ће доминирати србачком скупштином

Анита Јанковић
Млади ће доминирати србачком скупштином

Србац - Међу 12 одборника СНСД-а који ће сједити у скупштинским клупама у Српцу биће чак половина младих, што до сада није забиљежено у србачком парламенту, али ни на републичком нивоу.

Млади социјалдемократи су успјели да добију више гласова чак и од досадашњег предсједника Клуба одборника СНСД-а и ДНС-а Крсте Чавора, као и некадашњег предсједника СО Горана Гаврановића, који су остали испод црте.

Најбољи успјех је остварио предсједник Младих СНСД-а из Српца Саша Илић, који је освојио готово 1.800 гласова и има свега 200 гласова мање од носиоца листе др Мирка Стојића.

- Грађани су дали подршку младима да нешто промијене у друштву и оволико повјерење за нас представља велику одговорност. Као дугогодишњи фудбалер и капитен Слоге залагаћу се за повећање новца у буџету за развој спорта, али ћу се борити и за развој културе, која је у стагнацији. Остварили смо врхунски резултат и то морамо оправдати - рекао је Илић, који је дипломирани економиста.

Међу економистима у Скупштини први пут је и апсолвент економије Ивана Кесић, која је дијете погинулог борца и члан Предсједништва Општинске организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила. Први пут у скупштинске клупе сјешће и економиста Бојана Михољчић, чији отац Мишо је постхумно награђен Орденом части са златним зрацима.

Други мандат у србачком парламенту добиће дипломирани економиста Дражен Стојковић, који је такође дијете погинулог борца. Он ће се у будућем раду законодавне власти залагати за побољшање статуса ове категорије становништва јер је, како каже, недопустиво да 21 годину од завршетка рата још има дјеце погинулих бораца која немају посао и живе на рубу егзистенције.

- Студенти у Српцу већ двије године не примају стипендије, док је за вријеме власти СНСД-а до 2012. године близу 200 студената имало ову врсту подршке. Борићу се за редовнију исплату средстава за новорођену дјецу. Тај износ је тренутно 500 КМ, али се нередовно исплаћује и многи родитељи чекају по годину или више на то - нагласио је Стојковић.

У новом сазиву србачког парламента први пут ће се из реда младих наћи и дипломирани правник Милица Новаковић, те магистар пољопривредних наука Бојан Балабан.

Партије

Иако су све партије које су изашле на локалне изборе кандидовале младе људе до 30 година за одборнике, СНСД је једина партија која је подмладила свој састав у будућој законодавној власти у Српцу.

Међу млађим одборницима у другим партијама мјесто у Скупштини је једино успио да обезбиједи Младен Драгосав (34), који је дипломирани инжењер грађевинарства по струци и тренутно обавља функцију директора србачког "Водовода".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана