Младен Грујичић, начелник Сребренице: Све очи упрте у Бању Губер

Милош Васиљевић
Младен Грујичић, начелник Сребренице: Све очи упрте у Бању Губер

Бања Губер је наш највреднији ресурс и свакодневно се боримо како бисмо оживјели тај пројекат који има потенцијал да постане носилац туристичког развоја овог краја, каже у интервјуу за “Глас” начелник Сребренице Младен Грујичић.

- Све очи су упрте према томе. Бања је некада била окосница привреде и мислим да то једино може бити вјетар у леђа развоју Сребренице. Имамо и скијалиште које је позитиван примјер и то ћемо наставити да развијамо. Пробијамо и нови пут до скијалишта које се лани показало као пун погодак,  идеална дестинација за све оне који имају нешто плићи џеп. Нажалост, од Националног парка “Дрина” немамо никакве користи због лошег руководства које нема никакву комуникацију с нама нити са врхом Српске - истиче Грујичић.

ГЛАС: Који капитални пројекти се раде или су у плану у Сребреници?

ГРУЈИЧИЋ: У континуитету обнављамо локалне путеве, ријечна корита и клизишта, јер смо имали годину са пуно временских неприлика. Завршавамо и капитални пројекат, а то је систем за наводњавање скеланског краја. Изграђени су црпна станица и резервоар који ће ријешити питање наводњавања плодне равнице у близини ријеке Дрине. Тај пројекат је коштао око осам милиона марака, а финансирали су га Влада РС и Свјетска банка. Битно је да ће систем бити прикључен и на градски водовод, тако да ће снабдијевање питком водом бити трајно ријешено.

ГЛАС: Шта је приоритет у наредном периоду?

ГРУЈИЧИЋ: Доста смо радили на сређивању урбаног дијела града, а остала нам је изградња неколико стотина метара колектора ријеке Крижевице која прави проблем током падавина. Планирано је и уређење парка, а наставићемо са асфалтирањем сеоских путева јер наши суграђани који живе у руралном дијелу заслужују што бољу инфраструктуру.

ГЛАС: Шта то недостаје Сребреници?

ГРУЈИЧИЋ: Као и већину локалних заједница у Српској, погађа нас одлив становништва и негативан природни прираштај. Без људи не могу опстати ни пекара ни месница. Недавно је била отворена пекара, али након мјесец дана је затворена јер власници нису имали рачуницу.

Млади

ГЛАС: Имају ли млади адекватан садржај у Сребреници, како их задржати?

ГРУЈИЧИЋ: Млади имају задовољавајући културни и спортски садржај, имају гдје учити и стране језике, ту је и музичка школа, можда имају и већу понуду него у неким много развијенијим општинама. У свакој јавној установи подмлађен је кадар, запослени су млади, на мјесто свих оних који оду у пензију долазе они који су тек завршили факултете, а приправнички стаж у општини је одрадило више од 100 младих. Стипендије дајемо сваке године, обезбјеђујемо превоз ученика до сваке подручне школе, а ту је и најсавременији вртић у регији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана