Младен Грујичић, начелник општине Сребреница: Кандидатура за европску пријестоницу културе - велики изазов

Срна
Младен Грујичић, начелник општине Сребреница: Кандидатура за европску пријестоницу културе - велики изазов

Сребреница - Начелник Сребренице Младен Грујичић истиче да би кандидовање ове општине за Европску пријестоницу културе 2024. године представљало велики изазов, те да је потребно сачинити акциони план и обезбиједити кадровске капацитете.

Идеја о кандидатури појавила се приликом посјете делегације ове општине Бечу, почетком године, и разговора са бечким градоначелником и привредницима. Тада је дато обећање сребреничкој делегацији да ће Беч и Аустрија пружити подршку Сребреници у тој кандидатури.


Посланик у аустријском парламенту и бивши министар Герхард Дорфлер тим поводом посјетио је Сребреницу и потврдио спремност Аустрије да подржи кандидатуру ове општине.

Да ли Сребреница има капацитет и који су адути ове општине да буде изабрана за Европску пријестоницу културе 2024. године? - питање је које се намеће свима који су упознати о овој иницијативи.

Начелник Грујичић каже да је потребно остварити сарадњу са институцијама културе у Републици Српској и припремити добар план.

"Треба укључити све потенцијале који могу дати квалитетан допринос припреми кандидатуре, те планом обухватити све културне потенцијале са којима располажемо, као и значајна археолошка налазишта из римског периода и средњег вијека, која су бројна на подручју ове општине", појашњава Грујичић.

Он напомиње за Срну да је то веома захтјеван и обиман посао у коме ће се користити искуства неких градова који су већ били европске пријестонице културе.

Грујичић истиче да је то јединствена прилика да се створе услови за задржавање становништва у Сребреници, нарочито ако се квалитетно обаве припреме и уради мастер план до краја ове године.

Тада се могу очекивати и подстицајна средства ЕУ за кандидатуру Сребренице за Европску пријестоницу културе, што би овој општини донијело потенцијалних 50 милиона евра за улагања у наредних неколико година.

Директор Археолошког музеја "Римски муниципијум Скелани" Свјетлана Марковић и археолог из Музеја Херцеговине у Требињу Ивана Грујић сматрају да Сребреница, само на основу археолошких локалитета из Римског доба откривених на подручју Скелана, може да добије кандидатуру за Европску пријестоницу културе 2024. године.

Оне наводе да су адути за ту кандидатуру и средњовјековна тврђава Клотјевац, средњовјековно утврђење Стари град Сребреник и још седам средњовјековних кула на овом подручју, затим бројне некрополе стећака и Осаћанска умјетност.

Марковићева сматра да је Сребреница са својим природним и културним насљеђем озбиљан кандидат за Европску пријестоницу културе.

Она подсјећа да су 2008. године почела археолошка истраживања на подручју Скелана, те истакла да су на локалитетима Задружни дом, Бранкова њива и Анкино двориште откривени остаци велике римске грађевине, јединствени подни мозаици површине 140 метара квадратних, подно гријање и остаци фресака.

"Ту су живописни кањон Дрине и други потенцијали у будућем националном парку жДринаж, као и други садржаји, као и могућност стварања јединствене туристичке понуде са Бајином Баштом, Таром, Златибором, Вишеградом, Каменградом", напомиње Марковићева за Срну.

Претходних година звање Европска пријестоница културе носили су Сан Себастијан, Плзењ, Рига и Кошице.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана