Младен Ђуревић, начелник општине Вишеград: Од успутне тачке постали смо крајња адреса туристима

Милош Васиљевић
Младен Ђуревић, начелник општине Вишеград: Од успутне тачке постали смо крајња адреса туристима

Годину и по дана Скупштина општине је била у блокади тако да нисмо били у могућности да било шта радимо, у питање су дошле и плате у јавним установама. Све смо то превазишли тако да посљедњих годину дана имамо релаксирану ситуацију па је много лакше и функционисање, гдје су видљиви и резултати посебно када је ријеч о инфраструктури.

Истакао је то у интервјуу за “Глас Српске” начелник Вишеграда Младен Ђуровић те нагласио да је пред њима много посла и у наредној години.

- Идуће године радићемо расвјету у дијеловима града гдје је нема, а у сарадњи са Андрићградом и Олимпијским центром “Јахорина” планирамо и нове пројекте - рекао је Ђуревић. 

ГЛАС: Који су капитални пројекти који се раде или су у плану?

ЂУРЕВИЋ: За ову годину издвојио бих то што смо значајан новац издвојили за реконструкцију водоводне и канализационе мреже у центру града, с обзиром на то да су те мреже изграђене прије 60 година. Дошло је на ред да се мијењају за шта смо издвојили око пола милиона марака из буџета општине. Влада Српске нам је лани помогла за два капитална пројекта, а то су реконструкција моста у насељу Добрун и изградња котловнице за гријање у  насељу Бикавац гдје има девет зграда са 198 станова. У фази је санација и асфалтирање локалних путева, мало с тим каснимо али ако буде лијепо вријеме вјерујем да ћемо и то успјети ове године, а ако не онда ће на прољеће бити завршено.

ГЛАС: Када кажемо Вишеград прва асоцијација је мост Мехмед-паше Соколића и нобеловац Иво Андрић? Јесте ли те ресурсе довољно искористили?

ЂУРЕВИЋ: Сматрам да би могло још више. До изградње Андрићграда туристи су били само у пролазу, према мору и Јахорини, а сада већ остају по неколико дана па и цијелу седмицу, што говори да Вишеград има потенцијале и шта да пружи туристима. Радимо на промоцији, анимирамо људе да дођу поново и оне који нису били да виде шта то ми нудимо.

ГЛАС: Имате и бању Вилина власт и манастир Добрун. Може ли и то бити шанса за развој бањског и вјерског туризма?

ЂУРЕВИЋ: У бањи се тражи кревет више, радимо и на њеном проширењу. Влада РС је раније одобрила новац за завршетак четвртог спрата и опремање апартмана и медицинског дијела, а све то ће привући још више гостију. На рехабилитацију, осим из Српске долазе и људи из Црне Горе и Србије, али и иностранства. Манастир Добрун нам је важан, јер је уз саму “Шарганску осмицу” и неизбјежан дио понуде, а уз то има и велику културно-историјску вриједност.

ГЛАС: Шта највише недостаје Вишеграду, а у плану је да буде урађено у наредном периоду?

ЂУРЕВИЋ: Сваке године имамо све више туриста, недостају нам нова паркинг-мјеста. У сезони када има много туриста то је један од великих проблема. Разматрамо шта је најбоље рјешење, ангажовали смо и струку која ће нам дати идеје како бисмо и у том погледу могли да се развијамо.

Млади

ГЛАС: Виде ли млади перспективу у Вишеграду?

ЂУРЕВИЋ: Трудимо се да младима омогућимо опстанак на овим просторима, почевши од основаца којима пружамо подршку. Ове године свим средњошколцима обезбиједили смо уџбенике да их мотивишемо да остану у Вишеграду и не иду у друге градове у средњу школу, а ту су и стипендије. Трудимо се да им обезбиједимо могућност да одраде приправнички стаж, а послије тога сходно могућностима и радно мјесто. Није лако, радило смо и на привлачењу страних инвестиција, а успјели смо отворити око 100 радних мјеста у реалном сектору.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана