Млада Њемица завршила хуману мисију у Бијељини: Научила српски и подигла игралиште

Љиљана Алексић
Млада Њемица завршила хуману мисију у Бијељини: Научила српски и подигла игралиште

Бијељина - За разлику од већине младих који у потрази за бољим животом сањају да оду у иностранство, волонтерка Софи Тидман из Њемачке је тешка срца спаковала кофер и напустила Бијељину, у којој је боравила годину.

Њен повратак кући тешко је пао и многим вршњацима ове двадесетогодишњакиње, који су кроз дружење и смијех многим суграђанима учинили живот љепшим. Ипак, резултате њене посјете Бијељини највише ће осјећати малишани из мјесне заједнице "Вук Караџић", јер је на њену иницијативу изграђено игралиште.

- То је мој поклон граду у којем сам провела незаборавне тренутке. Хтјела сам да млади имају свој кутак за безбрижно одрастање и срећна сам што смо заједничким снагама успјели у томе - рекла је Софи на течном српском језику.

Видјевши да смо изненађени како говори, Софи нам је рекла да је српски језик савладала током боравка у Бијељини. Додала је да је три пута седмично ишла на часове и да је свакодневно разговарала са колегама, што јој је олакшало учење.

Путем организације СХЛ дошла је у Бијељину, да би волонтирала у Удружењу за промоцију и образовање Рома "Отахарин", а са ових простора понијела је огромно искуство и лијепе успомене. Стекла је бројне пријатеље, како каже, за цијели живот.

- Бијељина је веома лијепа и људи које сам упознала су дивни. Све је било фантастично - рекла је ова млада Њемица прије повратка кући.

Похвалила је и рад бијељинског удружења "Отахарин", гдје је волонтирала годину и пружала несебичну помоћ.

- То су млади волонтери који желе да направе нешто за свој град и суграђане, што је за сваку похвалу - рекла је она.

Казала је да ће своју мисију наставити, а својим вршњацима савјетује да упознају друге културе, јер је то највеће богатство.

- Ако желе да имају неко ново искуство, морају бити отворени за друге људе. Мене интересују други народи и културе. Желим да упознам што више различитих људи, да са њима остварим контакте - рекла је Софи Тидман.

Истиче да је имала подршку породице за овај подухват.

- Били су ми у посјети и имали су прилику да виде како сам живјела годину. Имала сам њихову подршку од почетка - рекла је Софи.

По повратку у родну земљу чекају је нове обавезе, јер планира да се упише на факултет.

- Желим да будем новинар, јер та професија спаја моје двије љубави - писање и фотографију - рекла је она.

Ребека

И док се на нашим просторима волонтеризам полако развија, у свијету је то устаљена пракса, која је у појединим земљама чак и обавезна. Након Софи Тидман у Бијељину је стигла нова волонтерка Ребека Фиш из Њемачке.

- У мојој земљи постоји пракса да ученици помажу у волонтерским акцијама, посебно се то односи на одлазак у друге земље. У Њемачкој се волонтеризмом углавном баве људи који су активни на више поља - наводи ова млада дјевојка.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана