Мјештани Великог Паланчишта крај Приједора против потенцијалног рудника

Милош Васиљевић
Мјештани Великог Паланчишта крај Приједора против потенцијалног рудника

ПРИЈЕДОР - Мјештани Великог Паланчишта и околних приједорских села противе се намјери да се на том подручју врши геолошко истраживање с циљем експлоатације угља, јер желе да сачувају околину, али и гробове предака страдалих у Другом свјетском рату.

Предсједник савјета МЗ “Др Младен Стојановић” Паланчиште Мирослав Цурић каже да су мјештани сложни и истрајни, јер се природа и благодети овог краја морају сачувати. Он за “Глас Српске” наглашава да рудник не смије бити опција на локалитету Букове косе.

- Покушавамо да сачувамо то што су нам преци оставили, јер по старој пословици ми ово нисмо наслиједили, ми смо ово само позајмили од својих  потомака. Самим тим то значи да би требало оставити нешто иза нас. Према информацијама које имамо до сада од људи из рударске струке, на овом подручју немогуће је да неко отвори рудник, јер је постотак сумпора незамислив да се руда може користити - рекао је Цурић.

Како каже, потенцијално отварање нанијело би немјерљиву штету, а житеље тих села раселило са вјековних огњишта.

 - Отварањем тог рудника угља сумпор би из утробе земље излазио на површину, што би био проблем. Овдје су константни вјетрови, а тај дио Букове косе се зове Пухорине, из разлога што вјетар дува, а сумпор би ишао према граду који је удаљен око седам километара. Остаћемо досљедни и истрајни да не дође до таквог сценарија - рекао је Цурић.

Према његовим ријечима, ту се налази и извориште воде са којег се напајају  куће, приватни бунари, минимално 60 викендица, али и бројне парцеле на којима је планирана градња.

- Ко је близу тог потенцијалног рудника, живот ће за њега ту бити незамислив. На посљедњој сједници Скупштине градоначелник Слободан Јавор рекао је да ће се Градска управа укључити, те да ће све бити по закону поштујући и рударску струку - тврди Цурић.

Овај поткозарски крај има и богату историју, због чега мјештани кажу да је недопустиво да се копају и претресају кости предака.

- На једној од локација десио се стравичан злочин у Другом свјетском рату. У октобру 1942. године усташе су заклале 103 мјештанина и побацали у рупе које су биле у том крају. Претпоставка је да би ту могла бити депонија јаловине и то нећемо дозволити - рекао је Цурић.

Јавор је за “Глас Српске” рекао да су имали састанке са мјештанима, те усагласили правце дјеловања.

- Пратићемо и даље стање, знамо да је расписан јавни позив за геолошко истраживање. Разговарамо и слушамо шта мјештани желе, а испуњавамо шта можемо. Жеља им је да разговарају и са ресорним министром Петром Ђокићем, а ми ћемо испред Градске управе упутити тај позив - рекао је Јавор.

 Борба

Мјештани приједорских села наглашавају да ће се свим средствима борити како не би дозволи било какав рудник.

- Не смијемо уништити овакав крајолик због мало новца. Најважније је да се сви на миран начин све договоримо - рекао је мјештанин Милан К.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана