Мјештани Старог Мартинца и Ножичког три и по деценије славе асфалт

Дејан Јовичић
Мјештани Старог Мартинца и Ножичког три и по деценије славе асфалт

Србац - Мјештани Старог Мартинца и Ножичког окупљени у Удружење "Нови асфалт" прославили су 35. годишњицу од асфалтирања пута који повезује ова србачка села, а наредну годишњицу могли би дочекати са још модернијом саобраћајницом, која ће их спојити са аутопутем "9. јануар".

Више од стотину мјештана окупило се на прослави у Ножичком, које је било домаћин ове године, будући да је статутом удружења регулисано да се сваке парне године сусрети организују у Старом Мартинцу, а непарне у Ножичком.

- Дружење је почело 1982. године и није се прекидало до данашњег дана. Асфалт који смо тада добили створио је боље услове за живот, обезбиједио останак младих на овом подручју и улио нову енергију у овај дио општине. Мјештани су се тада спонтано окупљали да прославе овај велики догађај, који је на крају прерастао у традицију дугу три и по деценије - рекао је предсједник Савјета мјесне заједнице Ножичко Милорад Вранић.

Домаћин овог дружења био је Драган Јовичић, док ће наредног, које ће бити организовано у Старом Мартинцу, бити Дарко Ћетојевић.

- Пут који спаја наша села је већ годинама у лошем стању, али нас то није спречавало да се окупљамо и евоцирамо успомене на нека давна времена. Након дуго времена добили смо обећање да ће ова дионица бити реконструисана и бићу веома поносан ако идуће године дочекам госте на новом асфалту са двије саобраћајне траке - рекао је Ћетојевић.

Начелник општине Србац Млађан Драгосављевић најавио је инвестицију вриједну 1,1 милион КМ, којом ће бити обухваћена реконструкција пута од Црнаје до Шешковаца, у шта спада и путна дионица Ножичко - Стари Мартинац.

- Добили смо подршку за овај пројекат од предсједника Милорада Додика, а дионицу је обишао и директор "Аутопутева РС" Душан Топић, са којим смо се договорили да реконструкција буде реализована  наредних мјесеци. Тиме ће мјештани ових села имати додатни разлог за славље јер ће добити нови асфалт - рекао је Драгосављевић.

Утакмица и помен

Дружењу су се одазвали и бројни мјештани који се налазе на привременом раду у иностранству, од којих је највише њих у Њемачкој, Словенији и Србији.

Поред дружења уз игру и пјесму, одиграна је и традиционална фудбалска утакмица између екипа из ова два села, а одата је и почаст погинулим борцима који су некада били чланови удружења.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана