Мјештани Српца отргли спомен-паркове од заборава

Дејан Јовичић
Мјештани Српца отргли спомен-паркове од заборава

Србац - Иако су жива само четири учесника Другог свјетског рата из Српца, сјећање на голготу народа србачког краја никада неће изблиједјети све док постоје поштоваоци тековина НОР-а који вјерно чувају успомене на ове догађаје.

Као вјечно подсјећање на страдање близу хиљаду Српчана који су изгубили животе од 1941. до 1945. године, подигнута су 24 спомен-обиљежја, за чије одржавање брине удружење СУБНОР, али и бројни мјештани који ће им остати вјечно захвални што су одбранили родну груду и омогућили им да живе у миру и слободи на вјековном огњишту.

Један од њих је и Остоја Сувајац из Влакнице, који је недавно о свом трошку санирао споменик који је 1954. године подигао тадашњи Савез бораца НОР-а у знак сјећања на 14. јун 1942. године, када су ово мјесто прешли борци Првог крајишког пролетерског батаљона, претходно пробивши непријатељски обруч на Мотајици.

Осим тога, Сувајац је уредио прилаз споменику и окрчио шибље и растиње тако да га виде сви који прођу магистралним путем од Српца до Дервенте.

- Споменик је био зарастао у траву и желио сам да га уредим и сачувам од заборава. Лијепо је видјети пролазнике који застану да прочитају шта на њему пише. Ако не будемо чували споменике из Другог свјетског рата, слична судбина задесиће и спомен-обиљежја из посљедњег Одбрамбено-отаџбинског рата, што не смијемо дозволити - рекао је Сувајац.

Обавезу да чувају насљеђе својих предака озбиљно су схватили и чланови Удружења грађана “Моје Ножичко” из Ножичког, који су још лани уредили спомен-парк у којем се налазе споменици страдалим борцима и жртвама из протекла два рата.

- То је центар нашег села, али и централно мјесто окупљања и дружења младих. Уредили смо ограде, пјешачке стазе и клупе, посијали траву и поставили рефлекторе који ноћу освјетљавају споменике. То је наш допринос да страдање нашег народа никад не буде заборављено - рекао је предсједник удружења Велимир Микулић.

Сличан примјер забиљежен је и у Доњим Срђевићима, гдје је мјештанин Гојко Новковић у близини своје куће уредио спомен-парк подигнут у част народном хероју Данку Митрову, посадивши нову траву и дрвеће и поставивши ограду и расвјету.

Србачки историчар Данило Кошутић, који је био дугогодишњи предсједник СУБНОР-а, каже да је прије неколико година постављена и нова плоча на споменик народном хероју Здравку Челару у Раковцу, који је подигнут 1976.

- Такође је на 70. годишњицу страдања у Стегића ади у Разбоју уређен споменик који је подигнут у знак сјећања на 22 члана породица Стегић и Вишњић, које су усташе убиле 1944. године - рекао је Кошутић.

Предсједник србачког СУБНОР-а Богдан Давидовић рекао је да је највеће спомен-обиљежје из Другог свјетског рата у Српцу партизанско гробље које је подигнуто 1964. и које је, према његовим ријечима, једно од најупечатљивијих спомен-комплекса у БиХ.

- На том гробљу сахрањено је 56 погинулих бораца разних ратних југословенских јединица који су изгубили живот на подручју наше општине, као и 27 Пољака из пољског батаљона који је формиран 7. маја 1944. године и борио се у саставу 14. бригаде НОР-а - рекао је Давидовић.

Он је додао да се Општинска управа у Српцу обавезала да ће годишње из буџета издвајати одређена средства за санацију спомен-обиљежја из протеклих ратова и додао да је ургентно санирање споменика борцима и жртвама НОР-а у Горњим Кладарима, које је прилично дотрајало.

 

Српчани у НОР-у

У Другом свјетском рату учествовало је више од 1.600 грађана из Српца.

Од тог броја, 468 је погинуло у борбеним дејствима, 506 се воде као жртве фашистичког терора, 296 је одведено у заробљеништво, а већи број у логоре као што је Јасеновац.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана