Мјештани србачких села по 42. пут организовали занимљиво дружење

Дејан Јовичић
Мјештани србачких села по 42. пут организовали занимљиво дружење

СРБАЦ - Прије 42 године асфалтни пут повезао је села Ножичко и Стари Мартинац у србачкој општини, што је допринијело њиховом зближавању и успостављању добрих комшијских односа, а да је ријеч о добрим и честитим домаћинима, потврђују бројне радне акције на обнови сеоске инфраструктуре, по чему могу служити за примјер другим мјесним заједницама.

Колико је изградња пута значила за локалне мјештане, потврђује оснивање удружења "Нови асфалт" чији се чланови већ четири деценије окупљају једном годишње како би сачували успомену на овај догађај који је обогатио њихову свакодневицу и улио наду у бољи живот, а то су учинили и ових дана на игралишту код дома у Старом Мартинцу.

Један од оснивача удружења Добривоје Јагодић није изостао са окупљања ниједан пут и, како каже, није ни сањао да ће њихова идеја, која се родила из шале, живјети до данашњег дана.

- Изградња пута створила је боље услове живота и утицала на младе који су радије бирали да остану своји на своме, окружени плодним земљиштем, шумама и ријекама, него да иду у туђину. Почели смо то да прослављамо сваке године, али нико није очекивао да ће традиција опстати. Нисмо је прекидали чак ни онда када је зуб времена до те мјере оштетио пут да је постао тешко проходан - рекао је Јагодић.

Домаћин овогодишњег дружења је био Милорад Kојић, посланик у Представничком дому Парламента БиХ, поријеклом из Старог Мартинца.

- Одмалена су ме родитељи учили да треба са поносом да истичем припадност родном крају. И ја ћу учити своју дјецу да знају одакле потичу и гдје припадају. Драго ми је што има младих у селу који би требало да нас наслиједе и срећан сам што број окупљених говори да традиција није нестала и да дружење има потенцијал да се шири - рекао је Kојић.

Он је подсјетио да је уз подршку републичких институција локални пут између Ножичког и Старог Мартинца обновљен прије шест година, тако да је назив њиховог удружења и након толико времена остао и даље актуелан.

Мјештанин Мирослав Ћетојевић каже да су у жељи да очувају благодети ових крајева формирали ове године још једно удружење под називом "За бољи Мартинац" и за кратко вријеме организовали седам радних акција.

- Искрчили смо шибље поред пута у дужини од пар километара, санирали једну дивљу депонију и уредили школско игралиште и плато испред друштвеног дома који ће ускоро бити реконструисан. Обновили смо фасаду на православном храму и изградили љетниковац за вјерске потребе мјештана. Све то чинимо властитим средствима и механизацијом јер нам је у интересу да живимо у љепшем и чистијем селу - рекао је Ћетојевић.

И у комшијском селу активни су кроз рад удружења "Моје Ножичко" које је у посљедњих неколико година реализовало бројне пројекте у које је уложено близу 70.000 КМ.

- Уредили смо друштвени дом, спомен-парк и школско игралиште, садили дрвеће, чистили дивље депоније, награђивали успјешне ђаке и спроводили друге активности на развоју инфраструктуре и креирању садржаја за дјецу и младе - рекао је предсједник удружења Велимир Микулић.

Договор

Још давне 1982. године, када је формирано удружење "Нови асфалт", договорено је да Ножичани буду организатори дружења непарних, а Мартинчани парних година. Домаћин овог занимљивог окупљања наредне године биће омладински активиста и одборник Скупштине општине Србац Александар Бабић из Ножичког.

                                                      

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана