Мјештани србачких села одлучни да обнове спортска игралишта

Дејан Јовичић
Мјештани србачких села одлучни да обнове спортска игралишта

СРБАЦ - Младима у србачким селима фудбал представља једну од најомиљенијих рекреација па зато и не чуди што у овој локалној заједници активно дјелује чак девет фудбалских клубова, чиме се не могу похвалити ни веће општине и градови у окружењу.

Већина наступа у Општинској лиги Лакташи-Прњавор-Србац, као петом рангу такмичења у Српској, а њихове стадионе, од којих су многи изграђени прије пола вијека, прилично је нагризао зуб времена што је опредијелило мјештане да затраже финансијску помоћ од општинских и републичких институција.

Предсједник Савјета мјесне заједнице Пријебљези Бранко Јефтић каже да су се недавно пријавили на јавни позив општине Србац за мале пројекте мјесних заједница, а одобрена су им средства за опремање просторија фудбалског клуба Врбас. 

- У протеклом периоду властитим и донаторским средствима доградили смо свлачионице и уредили терен, а сада планирамо унутрашње грађевинске радове и постављање водоводних и електричних инсталација. Сви становници нашег села стоје иза овог спортског колектива који углавном окупља играче из Пријебљега, чији је мотив доласка на тренинге и утакмице због доброг дружења, а уједно дајемо мотив најмлађима да се од раних дана почну бавити спортом - рекао је Јефтић.

У сусједним селима Лијевча поља лопта се почела котрљати још педесетих година прошлог вијека, када су се заљубљеници у најважнију споредну ствар на свијету окупљали на игралиштима гањајући крпењаче, а потом заиграли озбиљније, градећи и формирајући прве стадионе и клубове и улазећи у званична такмичења бивше Југославије. 

Радојица Видовић, секретар ФК Млади Крајишник из Кукуља и предсједник Савјета ове мјесне заједнице рекао је да су властити терен направили још 1976. године и од тада фудбал нису престајали играти на овом подручју.

- Играли смо чак и за вријеме рата у Регионалној лиги са клубовима из Бањалуке, Мркоњић Града и Кнежева, а данас смо стабилан члан Подручне лиге Градишка, као четвртог ранга такмичења у Српској. Прије десетак година изградили смо нове свлачионице и помоћне објекте, као и трибине које још нису прекривене, што нам је главни приоритет и имамо обећање републичких власти да ће нам у томе помоћи - рекао је Видовић. 

Додаје да су такође недавно добили средства путем општинског јавног позива за реконструкцију ограде на стадиону и изградњу бетонске плоче за будућу оставу.

- Клуб је углавном сачињен од домаћих играча и имамо у плану да формирамо омладински погон јер је све више младих који су исказали жељу да тренирају фудбал и баве се рекреацијом, умјесто да по цијели дан гледају у телефоне - рекао је Видовић.

Овог љета отворен је и реновирани објекат фудбалског клуба Полет из Малих Ситнеша у чију обнову је уложено 100.000 КМ, од чега је више од половину износа обезбиједило Министарство финансија Републике Српске.

Предсједник клуба Жељко Берић рекао је да је сада један од приоритета изградња трибина и ограде око игралишта, а планирају градити и неке друге терене, попут игралишта за одбојку, чиме ће ово мјесто постати истински спортски центар.

- Трудићемо се да јачамо млади играчки кадар, а велики корак смо учинили сарадњом са Школом фудбала Дрим тим из Српца чији полазници су регистровани као наши пионири у званичним фудбалским такмичењима. Заједнички смо организатори и Међународног фудбалског турнира за дјецу који ће крајем септембра окупити више стотина талената из Хрватске, Србије и БиХ - рекао је Берић.  

Турнири 

Да је младима у Српцу фудбал више од игре свједочи и податак да се у најмање десетак србачких села током љета играју турнири у малом фудбалу, на којима се окупља више стотина посјетилаца. Такође је активна и лига малог фудбала у којој готово свако село има свог представника. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана